nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Ericsson: Nu är 5g-plattformen redo

Utrullningen av 5g har dragit igång.
Det meddelar Ericsson som lanserar ny kommersiell mjukvara för 5g Radio.
– Operatörer som vill vara tidiga har nu de nödvändiga delarna för att kunna lansera 5g-nätverk redan i år, säger Frerik Jejdling på teknikbolaget.

  • Artikel annons 1

Operatörerna jobbar på med 5g, men fortfarande dröjer det ett par år innan kommersiella tjänster kommer att vara tillgängliga. Men efter att standarden 3GPP 5G NR nyligen godkänts så har Ericsson släppt mjukvara som innebär att operatörer redan i år kan påbörja uppgraderingen av sina nät.

Ericsson introducerade sin 5g-plattform för ett år sedan och har i takt med att standarden växer fram utökat denna. Med 3GPP på plats så finns nu grunden för 5g NRpå plats.

– Med vår utökade plattform så kommer operatörer få ett effektivare nätverk samt möjligheter att skapa nya intäktsmodeller från kunder och industri, säger Fredrik Jejdling, vice vd och chef för nätverksavdelningen på Ericsson.

Lansering under kvartal fyra

Lanseringen av mjukvaran för 5g Radio Access Network kommer att ske under fjärde kvartalet och innebär första stegen på väg mot full 5g. Alla basstationer som har Ericssonteknik installerad efter 2015 kommer att få 5G NR-kapabilitet genom en fjärruppdatering.

Vidare lanserar man även en ny produktkategori kallad Street Macro: Denna är avsedd för storstäder där man behöver effektiva, säkra nätverk med bra täckning – men som inte tar upp plats.

Ericsson avslöjar att man även utvecklat sitt moln Distributed Cloud. Uppdateringen innebär bättre latenser, högre säkerhet och motståndskraft mot attacker samt att det uppfyller regelkraven för 5g use cases.

Utöver 5g-produkter lanserar även företaget produkter som stödjer Mimo-teknologi (multiple-input and multiple-output). Dessa kommer göra övergången från 4- till 5g smidigare samt ge bättre kapacitet.

  • Annons 3

Fler nyheter

Bodens datacentersuccé lockar

De lyckade datacenteretableringarna i Boden har lockat finfrämmande. Nu har en delegation från Spanien varit på besök för att försöka lära sig mer.
– Det här visar att Boden är en global spelare, säger kommunalrådet Claes Nordmark.

  • Annons 4

Enghouse-chefen lämnar – startar eget bolag

Enghouse Interactives chef Michael Stubbing lämnar företaget. Efter mer än ett decennium på bygget är det dags för nya utmaningar.
– Det har varit fantastiskt lärorikt och utvecklande, säger han till Telekom idag.

IP Soft:s chatbot prisas i ny studie

”En idealisk lösning med avancerade funktioner”. Så beskrivs IP Softs Amelia i en ny undersökning av chatbotar.
– Vi är hedrade att bli omnämnda som ledare, säger Chetan Dube, vd för företaget.