nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Ericsson: Nu är 5g-plattformen redo

Utrullningen av 5g har dragit igång.
Det meddelar Ericsson som lanserar ny kommersiell mjukvara för 5g Radio.
– Operatörer som vill vara tidiga har nu de nödvändiga delarna för att kunna lansera 5g-nätverk redan i år, säger Frerik Jejdling på teknikbolaget.

  • Artikel annons 1

Operatörerna jobbar på med 5g, men fortfarande dröjer det ett par år innan kommersiella tjänster kommer att vara tillgängliga. Men efter att standarden 3GPP 5G NR nyligen godkänts så har Ericsson släppt mjukvara som innebär att operatörer redan i år kan påbörja uppgraderingen av sina nät.

Ericsson introducerade sin 5g-plattform för ett år sedan och har i takt med att standarden växer fram utökat denna. Med 3GPP på plats så finns nu grunden för 5g NRpå plats.

– Med vår utökade plattform så kommer operatörer få ett effektivare nätverk samt möjligheter att skapa nya intäktsmodeller från kunder och industri, säger Fredrik Jejdling, vice vd och chef för nätverksavdelningen på Ericsson.

Lansering under kvartal fyra

Lanseringen av mjukvaran för 5g Radio Access Network kommer att ske under fjärde kvartalet och innebär första stegen på väg mot full 5g. Alla basstationer som har Ericssonteknik installerad efter 2015 kommer att få 5G NR-kapabilitet genom en fjärruppdatering.

Vidare lanserar man även en ny produktkategori kallad Street Macro: Denna är avsedd för storstäder där man behöver effektiva, säkra nätverk med bra täckning – men som inte tar upp plats.

Ericsson avslöjar att man även utvecklat sitt moln Distributed Cloud. Uppdateringen innebär bättre latenser, högre säkerhet och motståndskraft mot attacker samt att det uppfyller regelkraven för 5g use cases.

Utöver 5g-produkter lanserar även företaget produkter som stödjer Mimo-teknologi (multiple-input and multiple-output). Dessa kommer göra övergången från 4- till 5g smidigare samt ge bättre kapacitet.

  • Annons 3

Fler nyheter

Huaweis nya router – en utmanare till adsl

Markant bättre täckning och hastigheter på upp till 100 megabit.
Huawei lanserar nu en ny router som konkurrerar med adsl-alternativ.
– Med WTTx kan vi redan nu erbjuda slutanvändare 5g-upplevelser i 4g-nätet, säger Kenneth Fredriksen chef för Huawei i Sverige.

Med förvärvet av Radpoint hoppas NetNordic bli ledande

Sammanslagningen med Radpoint ska skapa en ledande nordisk aktör i inom nätverk, it-säkerhet och smarta datacenter. Förvärvet innebär att NetNordic växer rejält på den svenska marknaden.
– Nu visar vi att vi menar allvar med Sverige, säger Joakim Harging, vd på NetNordic Communication till Tekekom idag.

  • Annons 4

”Datacenter-branschen kommer explodera”

Sverige är hett i datacenter-världen – och det spiller över på andra branscher.
Inte minst byggindustrin som ser gyllene lägen här i landet.
– Vi ser Sverige som en jättelovande marknad, här är perfekta förhållanden för datacenters, säger Thomas O’Connor på Collen.