nr-logo

Strategisk kunskap om företagskommunikation

Ericsson och Amazon inleder samarbete

– ska hjälpa operatörer upp i iot-molnet

Det är inte bara prylar som visas upp under MWC. Även stora avtal och satsningar lanseras. Ericsson spelar huvudroll i ett av de mest omtalade samarbetena. 

  • Artikel annons 1

Under MWC:s första dagar offentliggjorde Amazon Web Services och Ericsson att man slutit ett globalt samarbetsavtal för att hjälpa operatörer världen över att flytta sina funktioner till molnet. Bland annat handlar det om att knyta samman mobilnäten med Amazons moln. 

Man planerar att skapa ett team fokuserat på att hjälpa operatörer runt om i världen använder molnet, och kommer också att bygga ”molninnovationscenter” för utvecklingen. Ett sådant center kommer att öppnas i Melbourne av den australiska operatören Telstra tillsammans med Ericsson. Telstra vill framförallt bygga nättjänster kring driftkritiska data som lagras i molnet. Alla system kommer naturligtvis köras på Amazon Web Services. Målet med samarbetet är att åstadkomma en förbättrad infrastruktur där operatörer kan utveckla nya tillämpningar runt mobil, IoT och big data-analys.

– Tjänsteleverantörerna har kommit till oss och frågat hur de kan använda molnplattformar för att öka sin infrastruktur. Ericsson är verkligen den perfekta partnern för oss i detta initiativ, förklarade Terry Wise, vice vd för AWS globala partnersystem, och tillade att avtalet kommer att bidra till att AWS kan påskynda tillväxten av sin verksamhet kring operatörsmolntjänster.

– Ericsson har alltid tagit stora idéer, industrialiserat dem och gjort dem tillgängliga i alla länder. Genom att bygga på AWS plattform, kommer vi driva fram nya tillväxtmöjligheter, säger Anders Lindblad, chef för affärsenheten Cloud på Ericsson, i företagens gemensamma uttalande.

Ericsson har överlag rejält med vind i seglen just nu. Vd Hans Vestberg förutspår att man kommer ha över tiotusen besökare till sin monterhall under MWC, och att de kommer att träffa ”80-90 procent av sin intäktsbas”. Förutom visning av supersnabba 5g-prototyper har man dessutom presenterat ytterligare stora samarbeten. Under måndagen meddelade Ericsson att bolaget också valts av AT&T att distribuera LTE-M och programvara för smalbands-IoT (NB-IoT) på den amerikanska telekomjättens trådlösa nätverk för att underlätta massinförande och drift av uppkopplade samhällsnyttig enheter såsom brandvarnare och detektorer för föroreningar.

Taggar:,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Konftel lanserar mobilapp i USA

En app som gör det möjligt att styra konferenstelefonen med mobilen.
På IT Expo i USA lanserar Konftel sin nyhet.
– Mobiltelefonen är ett viktigt arbetsredskap för alla i näringslivet, säger Peter Renkel, vd på Umeå-företaget.

Telia slog nytt världsrekord – i hastighet

Snart kan sega nät och dålig täckning i tunnlar vara ett minne blott.
Detta då Telia lyckats slå till med ett nytt hastighetsrekord.
– Så småningom ska vi få upp hastigheten i 700-800 mbit/sek, säger Dag Wigum på operatören.

Experten: Här är trenderna på MWC

Glöm telefoner – IoT, 5g och robotar är det som kommer dominera MWC.
Det menar Leif-Olof Wallin, telekomanalytiker på Gartner.
– Visst kommer det nya enheter, men vi förväntar oss inte något revolutionerande längre, säger han.

Prenumerera på Telekom idags nyhetsbrev. Det är helt gratis. Anmäl dig här