nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Ericsson och Amazon inleder samarbete

– ska hjälpa operatörer upp i iot-molnet

Det är inte bara prylar som visas upp under MWC. Även stora avtal och satsningar lanseras. Ericsson spelar huvudroll i ett av de mest omtalade samarbetena. 

  • Artikel annons 1

Under MWC:s första dagar offentliggjorde Amazon Web Services och Ericsson att man slutit ett globalt samarbetsavtal för att hjälpa operatörer världen över att flytta sina funktioner till molnet. Bland annat handlar det om att knyta samman mobilnäten med Amazons moln. 

Man planerar att skapa ett team fokuserat på att hjälpa operatörer runt om i världen använder molnet, och kommer också att bygga ”molninnovationscenter” för utvecklingen. Ett sådant center kommer att öppnas i Melbourne av den australiska operatören Telstra tillsammans med Ericsson. Telstra vill framförallt bygga nättjänster kring driftkritiska data som lagras i molnet. Alla system kommer naturligtvis köras på Amazon Web Services. Målet med samarbetet är att åstadkomma en förbättrad infrastruktur där operatörer kan utveckla nya tillämpningar runt mobil, IoT och big data-analys.

– Tjänsteleverantörerna har kommit till oss och frågat hur de kan använda molnplattformar för att öka sin infrastruktur. Ericsson är verkligen den perfekta partnern för oss i detta initiativ, förklarade Terry Wise, vice vd för AWS globala partnersystem, och tillade att avtalet kommer att bidra till att AWS kan påskynda tillväxten av sin verksamhet kring operatörsmolntjänster.

– Ericsson har alltid tagit stora idéer, industrialiserat dem och gjort dem tillgängliga i alla länder. Genom att bygga på AWS plattform, kommer vi driva fram nya tillväxtmöjligheter, säger Anders Lindblad, chef för affärsenheten Cloud på Ericsson, i företagens gemensamma uttalande.

Ericsson har överlag rejält med vind i seglen just nu. Vd Hans Vestberg förutspår att man kommer ha över tiotusen besökare till sin monterhall under MWC, och att de kommer att träffa ”80-90 procent av sin intäktsbas”. Förutom visning av supersnabba 5g-prototyper har man dessutom presenterat ytterligare stora samarbeten. Under måndagen meddelade Ericsson att bolaget också valts av AT&T att distribuera LTE-M och programvara för smalbands-IoT (NB-IoT) på den amerikanska telekomjättens trådlösa nätverk för att underlätta massinförande och drift av uppkopplade samhällsnyttig enheter såsom brandvarnare och detektorer för föroreningar.

Taggar:,

  • Annons 3

Fler nyheter

Huaweis nya router – en utmanare till adsl

Markant bättre täckning och hastigheter på upp till 100 megabit.
Huawei lanserar nu en ny router som konkurrerar med adsl-alternativ.
– Med WTTx kan vi redan nu erbjuda slutanvändare 5g-upplevelser i 4g-nätet, säger Kenneth Fredriksen chef för Huawei i Sverige.

Med förvärvet av Radpoint hoppas NetNordic bli ledande

Sammanslagningen med Radpoint ska skapa en ledande nordisk aktör i inom nätverk, it-säkerhet och smarta datacenter. Förvärvet innebär att NetNordic växer rejält på den svenska marknaden.
– Nu visar vi att vi menar allvar med Sverige, säger Joakim Harging, vd på NetNordic Communication till Tekekom idag.

  • Annons 4

”Datacenter-branschen kommer explodera”

Sverige är hett i datacenter-världen – och det spiller över på andra branscher.
Inte minst byggindustrin som ser gyllene lägen här i landet.
– Vi ser Sverige som en jättelovande marknad, här är perfekta förhållanden för datacenters, säger Thomas O’Connor på Collen.