nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Ericsson varslar 2200

Det blåser iskalla vindar i telekom-Sverige. Chocken efter Sonys storvarsel hade knappt hunnit lägga sig innan Ericsson idag meddelade att man planerar att kraftigt skära ner på sin personalstyrka.

  • Artikel annons 1

Totalt berörs alltså hela 2200 tjänster av Ericssons varsel, och följande orter i Sverige påverkas (med antal tjänster inom parantes:) Stockholm (1125), Katrineholm (400), Borås (200), Göteborg (140), Kumla (130), Linköping (120) och Karlskrona (85). Ericsson avser att helt avveckla verksamheten i Katrineholm. Dessutom planerar man även att dra ner på konsultsidan med 850 konsulter.

Ericsson har tidigare presenterat ett globalt sparpaket på 9 miljarder fram till 2017, och dessa varsel uppges vara en del i detta. I ett pressmeddelande pekar man också på en generellt ökad förändringstakt inom telekomindustrin kombinerat med att man kommer att outsourca delar av sin verksamhet. Ericsson menar att man genom förändringar på kostnadssidan kommer att kunna investera i det man betraktar som sin kärnverksamhet idag: mobil infrastruktur och telekomtjänster, samt inom de utvalda tillväxtområdena cloud, ip-nät, tv och media, OSS och BSS samt Industry & Society.

Förhandlingar med de fackliga organistationerna om hur neddragningarna ska genomföras har påbörjats och individuella besked till anställda som berörs av neddragningarna beräknas ges i juni 2015.

  • Annons 3

Fler nyheter

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.

  • Annons 4

Teknikchefen: ”Varje stad borde ha en CTO”

Möjligheterna är här och tekniken är på plats. Men fortfarande är realisationen av den äkta smarta staden långt borta. Därför efterfrågar Ericssons teknikchef tydligare ledarskap.
– Den smarta staden är inte längre en vision, komersiella 5G system är redan här, säger Erik Ekudden.