nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

EU backar upp Ericssons 5g-forskning

Europeiska investeringsbanken, EIB, lånar ut 250 miljoner euro till Ericsson. Pengarna ska plöjas ner i företagets 5g-forskning.
– När det gäller utvecklingen av 5g-tekniken måste vi bli bättre i Europa, säger EU-kommissionären Jyrki Katainen.

  • Artikel annons 1

Europeiska fonden för strategiska investeringar anser att 5g är en central del för att öka den europeiska ekonomins konkurrenskraft. Som ett led i detta har EIB undertecknat ett låneavtal med Ericsson på 250 miljoner euro.

Telekomföretaget ska använda pengarna för fortsatt innovation och utveckling av maskin- och programvara för radioaccessnätet. Projektet inleds i år och ska enligt planerna slutföras senast 2020. Utvecklingsverksamheten kommer att inbegripa mobil utrustning som ansluter till stamnätet, stamnätet i sig, avancerad analys samt dataexponeringsfunktioner för att möjliggöra autonoma nät och ett tekniskt ekosystem i 5g.

Forskning i hela Europa

Huvudparten av forskningen ska bedrivas i Sverige, men även i Irland, Spanien och Polen.

– Utvecklingen av 5G-tekniken är utan tvekan ett av de viktigaste innovationsinitiativen för telekomindustrin de närmaste åren. Ericsson har varit en av de aktörer som har bidragit mest till dagens mobiltelefoni, och jag anser att vi bara kan vara stolta över att stödja projektet. Förutom att främja europeisk teknik kommer projektet även att leda till att tusentals högkvalificerade jobb kommer att stanna kvar i EU, säger Alexander Stubb, EIB:s vicepresident.

Ericsson en viktig ”EU-partner”

Och för EU är Ericsson en viktig partner – det menar EU-kommissionären Jyrki Katainen som ansvarar för sysselsättning, tillväxt, investeringar och konkurrenskraft.

– Jag är stolt över att Ericsson – ett europeiskt företag – gör stora investeringar inför 5G med finansiellt stöd från EU. Det är av största vikt att vi är världsledande inom telekom för att kunna behålla vår globala konkurrenskraft, och därför är tillräckliga investeringar i 5G strategiskt viktiga för Europa.

250 miljoner euro är mycket pengar, men utöver det lägger Ericsson själva än mer. I fjol var den totala investeringen i forskning och utveckling 37,9 miljarder kronor

Taggar:, ,

  • Annons 3

Fler nyheter

Telenor Connexion rankas som en av världens främsta

Analysbolaget Gartner rankar Telenor Connexion högt. I företagets rapport framgår det att Iot-bolaget är ett av världens 17 främsta leverantörer.
– Vi ser rapporten som en bekräftelse av vårt erbjudande och som ett bevis på vår förmåga att möta kundernas behov, säger Mats Lundquist, vd på Telenor Connexion.

  • Annons 4

Tele2 och Deutsche Telekom i nytt avtal

Nu ska Tele2:s kunder få bättre kvalitet när de är utomlands.
Den svenska operatören har ingått avtal med Deutsche Telekom Global Carrier, vilket ska ge bättre redundans, tillgänglighet och kvalitet vid roaming.