nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Europas 5g-strategi – kan riskera USA-relation

En försiktigare hållning gentemot kinesisk industri kan bli en stötesten mellan EU och USA.
Det rapporterar Financial Times som gått uppgifter om att man inom unionen inte planerar något gemensamt förbud.

  • Artikel annons 1

Det potentiella spionhotet som Huawei i synnerhet, och kinesisk industri i allmänhet utgör har gjort att USA dragit ner ridån för kinesiska företags möjlighet att bedriva verksamhet i landet. Utöver det så är USA även drivande i att övriga västländer ska göra samma sak.
Men enligt Financial Times är man inom EU ovilliga att gå så långt. Istället är planerna från EU-kommissionen att be medlemsländerna att kartlägga potentiellt känsliga delar av sin teleinfrastruktur. Delar som skulle behöva skyddas extra utfall kinesiska intressen fick i uppdrag att bygga 5g-nät.

Inom EU resonerar man så att det är de individuella ländernas ansvar att se över sin nationella säkerhet – men att man på unionsnivå bör ha en mer enhetlig strategi. Och resonemanget är ett eko av medlemsländernas sätt att se på saken.
Men den försiktiga inställningen är inget som faller i god jord på andra sidan Atlanten. Amerikanska topptjänstemän har varsnat för att hela det transatlantiska försvarssamarbetet hotas om man släpper in Huawei i Europa. Detta eftersom man ser det som att kineserna då fått in foten i dörren.

Oron kring kinesiskt spionage är stor och eftersom Huawei är en storspelare inom telekombranschen och inte minst vid byggandet av 5g-infrastruktur – så påverkas hela industrin kraftigt av nuvarande situation.
Både Huawei och den kinesiska regeringen förnekar att företaget skulle utgöra ett säkerhetshot.

Etiketter:,

  • Annons 3

Fler nyheter

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

  • Annons 4

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.

Teknikchefen: ”Varje stad borde ha en CTO”

Möjligheterna är här och tekniken är på plats. Men fortfarande är realisationen av den äkta smarta staden långt borta. Därför efterfrågar Ericssons teknikchef tydligare ledarskap.
– Den smarta staden är inte längre en vision, komersiella 5G system är redan här, säger Erik Ekudden.