nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

FOTO: Ericsson

Experten: Ingen operatör är ledande inför 5G-lanseringen

Operatörerna flaggar för sina ledande satsningar – men enligt experten har inget bolag intresse av att vara först på banan med 5G.
– Vi kommer inte se någon tidsskillnad mellan operatörerna, säger Bengt Nordström, vd för Northstream.

  • Artikel annons 1

Vilken operatör är bäst förberedd för 5G-racet, och vem kommer vara först med ett erbjudande? Ericsson och Telia lanserade Sveriges första 4G-nät – och under 2018 ska de låta stockholmarna testa den femte generationens tjänster. Redan förra året gav bolagen tillsammans med Intel passagerare på Tallinks färjor chansen att få uppleva 5G.
Tele2 och Telenor har å sin sida kommunicerat vikten av en tidig utrullning av 5G.

Det är några exempel på operatörernas höga svansföring – men enligt konsultbolaget Northstream handlar deras initiativ om marknadsföring.

– Varje operatör har sina skäl att tidigt visa att man är på banan och kan tekniken – att man är rätt partner för sina kunder. Men det finns inga andra uppenbara fördelar med att vara först, säger Bengt Nordström, vd för Northstream.

Ingen vill vara först

Han konstaterar att man inte kan peka ut någon Sverigeledare inom etableringen av 5G, och experten anser att ingen enskild operatör kommer bli ”först på banan”. Alla kommer rulla ut sin egen variant samtidigt, vilket beräknas bli år 2020.

– Sammantaget tror vi inte att det kommer vara några större tidsskillnader mellan operatörerna. De har ett stort kostnadstryck på sig och eftersom det kommer ta tid innan det finns saker som är uppkopplade mot 5G så finns det ingen mening med att vara först, säger han.

Ingen utbyggnad innan 5G-smartphones

Experten konstaterar att det finns stora skillnader mot tidigare utrullningar. 5G kan sägas vara teknik som vässar de nuvarande 4G-näten, snarare än en helt ny generations nät.

På Northstream ser man det som osannolikt att operatörerna kommer ha råd med omfattande investeringar i nya 5G-nät. Den här gången finns det inga stora vinster i att slå konkurrenterna över mållinjen.

– Historiskt har det funnits skäl att vara först på marknaden, men nu har vi en mogen marknad där intäkterna inte ökar för operatörerna. Då finns det inga skäl att lansera tidigare än någon annan. Man kommer bygga ut i takt med att det finns intressanta saker att koppla upp mot, och vi anser att smartphonemarknaden för 5G kommer först 2021. Med en mogen marknad måste man som operatör vara noggrann med sina resurser och investera klokt, säger Bengt Nordström.

Taggar:,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Luleå bygger testmiljö för 5g

Snart ska Luleå få 5g. Stadens universitet kommer tillsammans med bland annat Telia och Ericsson bygga en testmiljö.
– Vi är upprymda över att få en av de första 5g-installationerna i Sverige, säger projektledaren Karl Andersson.