nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Fairphone 2 ännu snällare mot miljön

De flesta mobiltillverkare vill att du ska byta telefon så fort de släpper en ny modell, helst ännu oftare. Något som inte är det bästa och smartaste för miljön. Holländska Fairphone tänker annorlunda och släpper nu den andra generationen av sin miljövänliga och etiskt tillverkade smartphone.

  • Artikel annons 1

Ledstjärnan för Fairphone är helt enkelt att på så många sätt som möjligt vara en motpol till det slöseri och den konsumtionskultur som mer eller mindre genomsyrar hela marknaden för mobila enheter (och andra it-produkter). Bland annat strävar man efter att använda så få så kallade konfliktmineraler som möjligt. Den första modellen av Fairphone sålda knappa 60 000 exemplar. Även om vi inte pratar några Apple-siffror här så menar Fairphone att försäljningen gick snabbare än väntat. Och nu är det alltså dags för nästa modell – Fairphone 2, som tar ytterligare några steg i mijöns riktning.

The-Fairphone-2-Dissassembled_2

Nytt med tvåan är att det inte bara är själva tillverkningen som är miljövänlig och etisk. Man har även strävat efter att göra den så enkel som möjlig att reparera och Fairphone kommer själva att sälja reservdelar. På så sätt ska användaren själv kunna byta ut några av de vanligaste komponenterna som brukar gå sönder, såsom skärm, kameralinsen, processorn och högtalarna. Fairphones förhoppning är man på detta sätt kan bidra till att användarna behåller sina telefoner längre och inte skrotar dem bara för att någon del gått sönder. Fairphone 2 ska enligt uppgift vara enkel att ta isär och väl inne kan saker demonteras och monteras med hjälp av en vanlig skruvmejsel (till skillnad från Apples specialverktyg som bara får användas av specialverkstäder).

Det här låter väl som en fantastisk produkt? Tyvärr blir vi inte exakt lika glada när vi läser de tekniska specifikationerna. Här är jämförelserna med konkurrenterna inte direkt till Fairphone 2:s absoluta fördel, även om den ändå får anses vara en kompetent Android-lur. Fairphone 2 kommer med en femtums hd-skärm, 4g, Qualcomms Snapdragon 801-processor, 2GB RAM, en åttamegapixelkamera samt 32 GB internt lagringsutrymme (utbyggbart via microsd).

Känner du att du gott och väl klarar dig med detta och samtidigt vill slå ett slag för miljön (Fairphone skänker en del av intäkterna för varje telefon dels direkt till arbetarna som tillverkar telefonerna, och till ett återvinningsprogram för e-avfall i Ghana) så kan du förhandsboka en Fairphone 2 redan nu. Telefonen släpps i Europa under sommaren och priset uppges landa på 525 euro.

Se mer här:

  • Annons 3

Fler nyheter

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.

  • Annons 4

Teknikchefen: ”Varje stad borde ha en CTO”

Möjligheterna är här och tekniken är på plats. Men fortfarande är realisationen av den äkta smarta staden långt borta. Därför efterfrågar Ericssons teknikchef tydligare ledarskap.
– Den smarta staden är inte längre en vision, komersiella 5G system är redan här, säger Erik Ekudden.