nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

FOTO: Tension

Falun-bolaget gjorde 5g-appen till OS

Den sydkoreanska telekomjätten KT valde en svensk lösning för OS. Falun-bolaget Tension står bakom 5g-appen med skräddarsydda direktsändningar och unika 3d-kartor.

  • Artikel annons 1

För tre år sedan skapade Tension en mobilapp för skid-VM i Falun. Användarna kunde bland annat välja vilka skidåkare de ville följa. Appen bytte automatiskt vy till rätt kamera, och åkarens position spårades med gps.

Många i branschen blev imponerade av Falun-bolagets teknik, bland annat KT. Sydkoreas stora operatör skickade en delegation till Dalarna, och gav sedan Tension i uppdrag att konstruera en 5g-anpassad OS-app. Det rapporterar Ny Teknik.

Kunde följa Kalla via 17 kameror

KT Omniview bygger på Tension Onsite – plattformen för VM-appen. Nu har utvalda användare fått möjlighet att följa OS i Pyeongchang genom KT Omniview. Under Charlotte Kallas guldlopp kunde de växla mellan 17 kameror, vilket i princip gör användaren till sin egen producent.

En annan funktion i Tensions app är 3d-kartor som visar åkarnas positioner. De tas fram i full 3d utifrån höjdmätningar, ritningar och referensbilder. Free flight-navigation låter användaren zooma, flyga runt och rotera. En förstaperonsvy innebär att man ser med skidåkarens ögon, dock via en virtuell representation.

Appen är förberedd för att visa biometrisk statistik, men vissa OS-åkare satte stopp för att introducera detta i i Pyeongchang. Appen är särskilt testad för Samsungs 5G-prototyp. All data samlas in genom Ericssons iot-plattform.

  • Annons 3

Fler nyheter

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.

  • Annons 4

Teknikchefen: ”Varje stad borde ha en CTO”

Möjligheterna är här och tekniken är på plats. Men fortfarande är realisationen av den äkta smarta staden långt borta. Därför efterfrågar Ericssons teknikchef tydligare ledarskap.
– Den smarta staden är inte längre en vision, komersiella 5G system är redan här, säger Erik Ekudden.