nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

FOTO: Tension

Falun-bolaget gjorde 5g-appen till OS

Den sydkoreanska telekomjätten KT valde en svensk lösning för OS. Falun-bolaget Tension står bakom 5g-appen med skräddarsydda direktsändningar och unika 3d-kartor.

  • Artikel annons 1

För tre år sedan skapade Tension en mobilapp för skid-VM i Falun. Användarna kunde bland annat välja vilka skidåkare de ville följa. Appen bytte automatiskt vy till rätt kamera, och åkarens position spårades med gps.

Många i branschen blev imponerade av Falun-bolagets teknik, bland annat KT. Sydkoreas stora operatör skickade en delegation till Dalarna, och gav sedan Tension i uppdrag att konstruera en 5g-anpassad OS-app. Det rapporterar Ny Teknik.

Kunde följa Kalla via 17 kameror

KT Omniview bygger på Tension Onsite – plattformen för VM-appen. Nu har utvalda användare fått möjlighet att följa OS i Pyeongchang genom KT Omniview. Under Charlotte Kallas guldlopp kunde de växla mellan 17 kameror, vilket i princip gör användaren till sin egen producent.

En annan funktion i Tensions app är 3d-kartor som visar åkarnas positioner. De tas fram i full 3d utifrån höjdmätningar, ritningar och referensbilder. Free flight-navigation låter användaren zooma, flyga runt och rotera. En förstaperonsvy innebär att man ser med skidåkarens ögon, dock via en virtuell representation.

Appen är förberedd för att visa biometrisk statistik, men vissa OS-åkare satte stopp för att introducera detta i i Pyeongchang. Appen är särskilt testad för Samsungs 5G-prototyp. All data samlas in genom Ericssons iot-plattform.

  • Annons 3

Fler nyheter

Box presenterar ny tjänst

Lagra din data var du vill – utan att det påverkar användarupplevelsen. Nu har molnföretaget Box lanserat sin nya tjänst.
– Med Box Zones får företaget det bästa av två världar, säger Jeetu Patel, produktchef på företaget.

Nytt nordiskt samarbete om 5g

Världens första sammanlänkade 5g-region. Under årets nordiska statsministermöte undertecknades en ny avsiktsförklaring.
– Utvecklingen av 5G är på frammarsch och den nordiska regionen ska ligga i framkant i den utvecklingen, säger statsminister Stefan Löven.

  • Annons 4

Så hanterar Telekom idag GDPR

Arbetet med dataskyddsförordningen, GDPR, har varit intensivt den sista tiden för att vi ska vara klara till den 25 maj. Nu finns alla bitar på plats hos Telekom idag och vår ägare Pauser Media.

Operatörerna: ”Skapas risker för monopolisering”

Konkurrens ger snabb och bred nätutbyggnad. Men i skiftet till 5g finns det stora risker för att enskilda aktörer får osunda fördelar.
– De föreslagna auktionsreglerna för 700 MHz-auktionen är inte konstruerade för att säkerställa hård konkurrens, säger Samuel Skott på Tele2.

Utmanaren: ”Verkligheten har kommit ikapp vår idé”

Ett mobilabonnemang som inte kostar pengar – men där användarna får betala med sin tid.
Det är uppstickaren Wifogs strategi för att kapa till sig marknadsandelar.
– Det här är en affärsmodell man kan använda inom många branscher, säger Peter Håkansson, vd för företaget.