nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Finska Tammerfors får 5g-redo-nät

I Tammerfors ska det gå att surfa snabbt.
Det menar operatören Elisa som säger att man nu installerat ”5g-redo” nät i staden.

  • Artikel annons 1

På Mobile World Congress i Barcelona sa bland annat Ericsson att ”5g är redo för business”. Några som verkar ligg i framkant är finska operatören Elisa, som säger att de installerat teknik som är ”5g ready”.

Elisa säger att det i Tammerfors trådlöst ska kunna gå att ladda ner i upp till 1Gbit. Detta har blivit möjligt tack vare att man bytt ut hårdvara i basstationerna. Exakt vad man bytt ut är inget som operatören vill avslöja. Dock säger man att det nu finns bättre möjligheter att utveckla ”nya digitala tjänster i staden”.

Stöd för IoT

Nätverket är en del av projektet Smart Tampere (finska för Tammerfors), där även Nokia ingår, vars mål är att utveckla, testa och lansera bättre uppkoppling i staden.

– Det snabba nätverket förbättrar möjligheterna att använda digitala tjänster, såsom att dela olika innehåll och stora filer, samt att titta på film och ha videokonferenser. Utöver det kommer nätverket ha funktionaliteten som krävs för att stödja IoT, säger Sami Komulainen, nätchef på Elisa.

Taggar:,

  • Annons 3

Fler nyheter

Ericsson åker till Barcelona med ny plattform

Med en förstärkt 5g-plattform åker Ericsson till helgen ned till Barcelona.
– Vi har 42 kontrakt med operatörer varav tio är namngivna. Det är fler än någon annan, säger Helena Norrman, kommunikationschef på bolaget.

  • Annons 4