nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Fler mobilabonnemang och mer data

PTS senaste rapport om telekommarknaden bekräftar vad många inom telekombranschen redan förutspått. Mobilabonnemang med minst en Gigabyte per månad ökar och utbyggnaden av bredband via fiber börjar märkas.

  • Artikel annons 1

Post- och telestyrelsens, PTS, rapport Svensk Telekommarknad 2016 visar att mobilabonnemang med samtalstjänster över 1 Gigabyte data har ökat med hela femton procent jämfört med år 2015. Samtidigt minskar alla övriga former av mobilabonnemang och enligt PTS är förklaringen att det finns färre privata kontantkort, men också färre abonnemang utan datatjänster. I slutet av förra året fanns sammanlagt 14,6 miljoner mobilabonnemang i Sverige, sammanräknat privata och inom kommuner, myndigheter och företag.

– Användarna fortsätter att efterfråga snabbt bredband i sina telefoner eller surfplattor och efterfrågan på snabbt bredband i hemmet ökar också. Detta är en viktig förutsättning för att investeringarna i mobilnät och fasta bredbandsnät ska fortsätta ligga på en hög nivå, säger Dan Sjöblom, generaldirektör för Post- och telestyrelsen.

Fiberutbyggnaden börjar märkas

I samma takt som allt fler använder smartphones så ökar mängden mobildata stadigt. Under förra året ökade den mobila datatrafiken med 35 procent jämfört med året innan.

Det samma gäller utbyggnaden av fiber som numera står för det mesta av tillväxten med fast bredband. I slutet av förra året kunde PTS räkna till närmare två miljoner abonnemang via fiber, vilket är en ökning med 19 procent jämfört med 2015. Fibernäten utgör 70 procent av de bredbandsabonnemang som klarar hastigheter över 100 Mbit/s.

  • Annons 3

Fler nyheter

Här i labbet skapas Jabra-ljudet

Jabras motto är att vara ledande inom ljud. Telekom idag har besökt koncernens ljudlabb där framtidens produkter forskas fram – och vi har fått känna på både absolut tysthet och massiva störningsljud.

  • Annons 4

EQT:s nya spelare siktar på topp-platsen

IP Only Enterprise är en ny toppspelare på företagsmarknaden. Målet för sammanslagningen mellan IP Only och DGC: att passera Telia i nya marknadsandelar. Telekom idag träffade bolaget för att höra hur det ska gå till.