nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Fler vågade roama i somras

Svenskarna har blivit mindre försiktiga med att använda mobildata utomlands. Det konstaterar Telenor efter att ha analyserat sina kunders datatrafik.

  • Artikel annons 1

50 procent fler av Telenorkunderna valde att ha dataroaming påslagen i mobilen när de åkte utomlands i somras jämfört med för ett år sedan och de använde också betydligt mer data än tidigare. Ökningen av mängden roaming-data var enligt Telenor hela 300 procent.

– Vi ser en liknande trend på alla europeiska marknader – tresiffriga ökningar i dataförbrukning när kunder åker utomlands. Samtidigt sker även en mindre ökning av röstsamtal, säger Kjell-Morten Johnsen, Europachef på Telenor Group.

Förklaringen är enligt operatören markant sänkta priser på dataroaming och mer förutsebara tariffer .

– Men det är även ett resultat av att kunder behöver vara uppkopplade när de är på språng, säger Kjell-Morten Johnsen.

Samtidigt som fler använder sin datauppkoppling på utlandsresan minskar mängden sms något.

  • Annons 3

Fler nyheter

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.

  • Annons 4

Teknikchefen: ”Varje stad borde ha en CTO”

Möjligheterna är här och tekniken är på plats. Men fortfarande är realisationen av den äkta smarta staden långt borta. Därför efterfrågar Ericssons teknikchef tydligare ledarskap.
– Den smarta staden är inte längre en vision, komersiella 5G system är redan här, säger Erik Ekudden.