nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Edge har en skärpa vi inte sett hos Samsung förut.

Första intrycket av Galaxy S6 Edge

Samsungs tid som slätstrukna är över. Med Galaxy S6 Edge har tillverkaren äntligen hittat en egen stil och plasten är som bortblåst.

  • Artikel annons 1

Samsungs nya toppmodell sticker ut på fler sätt än ett. De böjda skärmkanterna är egentligen varken speciellt snygga eller tillför så mycket praktisk nytta men ger onekligen Galaxy S6 Edge karaktär.

Det gör också färgsättningen som är minst sagt järv. Ett filter mellan glaset och den färgade metallytan på både bak och framsidan gör att telefonen skimrar ikapp med den pråligaste primadonna. Personligen gillar jag den gröna modellen skarpt, i ena stunden ser den nästan svart ut och i nästa stund strålar den giftgrön. Vill man vara diskret får man välja den vita varianten som inte skiftar färg på samma sätt. Allra glammigast blir det med guld eller silver.

Tyvärr är Galaxy S5 Edge samtidigt en riktig kladdmagnet och en fingeravtrycksletares våta dröm. Metallicvarianterna är värst medan kladdet syns minst på den vita.

Jämfört med vanliga Galaxy S6 får Edge tack vare sin böjda skärm väldigt smala sidosarger. Utseendemässigt är det vasst men tyvärr gäller det också greppet som känns obekvämt i handen. Å andra sidan kan det behövas så att inte telefonen slinker iväg.

Den enda riktiga designmissen är den utstickande kameran som mest ser ut som en påklistrad kub. Förklaringen är så klart att S6 bilvit så tunna att Samsung inte skulle fått plats med den optiska bildstabiliseringen om kameran gjorts lika tunn, men den kunde fått en snyggare form.

För att återvända till de böjda skärmkanterna så bjuder de både på plus och minus. Därifrån kan du nå dina favoritkontakter och kanterna lyser upp i personens förbestämda färg när hen ringer och telefonen ligger med skärmen nedåt. På så sätt ska det vara lätt att identifiera viktiga samtal under exempelvis ett möte. Ett missat kontaktförsök från en favorit lämnar en färgad markering i kanten. Med ett tryck på markeringen får man fram personens uppgifter för snabb återkoppling.

På minussidan kan vi konstatera att rundningarna av skärmen stör i exempelvis webbläsaren. Kanten på sidans innehållet riskerar att hamna för nära rundningen eftersom den utgör en del av den vanliga skärmytan. På grund av betraktningsvinkeln upplevs kanten också lite mörkare än den platta delen av skärmen.

Gränssnittet har städats upp en del även om det mesta är sig likt. Betydligt bättre och överblickbart har ändå kamerans gränssnitt blivit, speciellt när man vill komma åt mer avancerade inställningar.

Jämfört med vanliga Galaxy S6 blir Edge omkring 1 500 kronor inklusive moms dyrare. Den merkostnaden är i mesta laget men roligare att köra Samsung har det nog aldrig varit så varför inte.

  • Annons 3

Fler nyheter

Dialect begärt i konkurs

Kedjan Dialect begärs i konkurs. Detta efter att banken inte medgav nya krediter.
– Vi riskerade att inte kunna betala lönerna och därför begärde vi oss i konkurs, säger vd:n Jesper Hedblom.

Vestberg försvarar millimeter-strategin

Opålitligt och endast med fläckvis täckning enligt konkurrenterna.
Nu försvarar Verizon-chefen Hans Vestberg företagets 5g-strategi.
– När det gäller millimetervågor, så lever det upp till våra förväntningar, säger han.

  • Annons 4

Bodens datacentersuccé lockar

De lyckade datacenteretableringarna i Boden har lockat finfrämmande. Nu har en delegation från Spanien varit på besök för att försöka lära sig mer.
– Det här visar att Boden är en global spelare, säger kommunalrådet Claes Nordmark.