nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Första landet med 5G

Med stor sannolikhet blir ett europeiskt land först i världen med ett heltäckande 5G-nät – långt innan 2020.

Rocca della Guaita, snart med 5G
  • Artikel annons 1

San Marino kommer sannolikt att skriva in sig i historieböckerna efter att ministatens regering skrivit ett kontrakt med Telecom Italia, TIM. Enligt Finanicial Times har Telecom Italia påbörjat arbetet med att uppgradera 4G-nätet till 5G med bland annat master som kan hantera massiv MIMO på 4×4, (multiple-input and multiple-output) och utbyggd molninfrastruktur. Till detta ska antalet master fördubblas över de 61 kvadratkilometer som utgör statens yta.

Projektet som går under namnet ”San Marino 5G” fokuserar på att öka överföringskapaciteten i nätet med närmare 10 gånger jämfört med det nuvarande 4G-nätet. Parterna är även överens om att utbyggnaden kommer att vara klar långt innan 2020, året som inom EU nämnts som starten för 5G.

Hela landet får del av tekniken

Telecom Italia i San Marino, (TIM San Marino), kommer parallellt att bygga ut ”smart teknik” och IOT-produkter i landets infrastruktur som kameraövervakning och trafiksäkerhet men också fler och bättre digitala tjänster för turister, bland annat inom virtual reality.

Telecom Italia är även verksamma på hemmaplan med ett stort projekt i Turin där ett mobilt 5G-nät ska byggas ut från och med nästa år och förhoppningsvis vara klart innan 2020.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

”Datacenter-branschen kommer explodera”

Sverige är hett i datacenter-världen – och det spiller över på andra branscher.
Inte minst byggindustrin som ser gyllene lägen här i landet.
– Vi ser Sverige som en jättelovande marknad, här är perfekta förhållanden för datacenters, säger Thomas O’Connor på Collen.

Här är Intels nya 5g-modem

Ett nytt chip som tar mobiler och andra prylar in i 5g-eran.
Intel har nu visat upp XMM 8160 5G modemet, som de förväntar ska stödja upp till 6 gbps.

Telias digitala mormor ska bekämpa näthatare

En schysst bot som ska agera motpol till elakheterna på internet. I samband med World Kindness Day lanserar Telia vad de kallar för världens snällaste chatbot.
– Det är viktigt att ta ansvar och en tydlig ställning, säger Anders Tillander på operatören.