nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Första landet med 5G

Med stor sannolikhet blir ett europeiskt land först i världen med ett heltäckande 5G-nät – långt innan 2020.

Rocca della Guaita, snart med 5G
  • Artikel annons 1

San Marino kommer sannolikt att skriva in sig i historieböckerna efter att ministatens regering skrivit ett kontrakt med Telecom Italia, TIM. Enligt Finanicial Times har Telecom Italia påbörjat arbetet med att uppgradera 4G-nätet till 5G med bland annat master som kan hantera massiv MIMO på 4×4, (multiple-input and multiple-output) och utbyggd molninfrastruktur. Till detta ska antalet master fördubblas över de 61 kvadratkilometer som utgör statens yta.

Projektet som går under namnet ”San Marino 5G” fokuserar på att öka överföringskapaciteten i nätet med närmare 10 gånger jämfört med det nuvarande 4G-nätet. Parterna är även överens om att utbyggnaden kommer att vara klar långt innan 2020, året som inom EU nämnts som starten för 5G.

Hela landet får del av tekniken

Telecom Italia i San Marino, (TIM San Marino), kommer parallellt att bygga ut ”smart teknik” och IOT-produkter i landets infrastruktur som kameraövervakning och trafiksäkerhet men också fler och bättre digitala tjänster för turister, bland annat inom virtual reality.

Telecom Italia är även verksamma på hemmaplan med ett stort projekt i Turin där ett mobilt 5G-nät ska byggas ut från och med nästa år och förhoppningsvis vara klart innan 2020.

  • Annons 3

Fler nyheter

Box presenterar ny tjänst

Lagra din data var du vill – utan att det påverkar användarupplevelsen. Nu har molnföretaget Box lanserat sin nya tjänst.
– Med Box Zones får företaget det bästa av två världar, säger Jeetu Patel, produktchef på företaget.

  • Annons 4

Nytt nordiskt samarbete om 5g

Världens första sammanlänkade 5g-region. Under årets nordiska statsministermöte undertecknades en ny avsiktsförklaring.
– Utvecklingen av 5G är på frammarsch och den nordiska regionen ska ligga i framkant i den utvecklingen, säger statsminister Stefan Löven.

Så hanterar Telekom idag GDPR

Arbetet med dataskyddsförordningen, GDPR, har varit intensivt den sista tiden för att vi ska vara klara till den 25 maj. Nu finns alla bitar på plats hos Telekom idag och vår ägare Pauser Media.

Operatörerna: ”Skapas risker för monopolisering”

Konkurrens ger snabb och bred nätutbyggnad. Men i skiftet till 5g finns det stora risker för att enskilda aktörer får osunda fördelar.
– De föreslagna auktionsreglerna för 700 MHz-auktionen är inte konstruerade för att säkerställa hård konkurrens, säger Samuel Skott på Tele2.

Utmanaren: ”Verkligheten har kommit ikapp vår idé”

Ett mobilabonnemang som inte kostar pengar – men där användarna får betala med sin tid.
Det är uppstickaren Wifogs strategi för att kapa till sig marknadsandelar.
– Det här är en affärsmodell man kan använda inom många branscher, säger Peter Håkansson, vd för företaget.