nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Vilken app som helst ska kunna svepas i i ett krypterat skal.

Första titten på Android for Work

Googles satsning på att göra Android mer företagsvänligt ser lovande ut. Vi har tagit en första titt på hur det fungerar.

  • Artikel annons 1

Informationen kring Android for Work har varit knapphändig men under MWC lyckades vi får en demonstration av hur det fungerar i verkligheten.

I botten ligger redan från start en kraftigt utbyggd uppsättning policys för kontroll av enheten, enligt uppgift ska antalet policys också byggas ut ytterligare med nya releaser var tredje månad.

För att använda och aktivera Android for Work i företagets mobiler och surfplattor behövs ett mdm-system med stöd för lösningen. Demonstrationen körs hos Airwatch som redan har stödet klart i sin plattform.

Kontrollera företagsdatan

Även om man kan managera och sätta begränsningar för hur den mobila enheten ska fungera ligger huvudfokuset på att skydda företagsdatan. Lösningen fungerar med andra ord fint även i byod-scenarier. I telefonen dyker det upp ett antal nya appar för bland annat mejl, kontakter och kalender. Ett litet portföljsymbol på appens ikon indikerar att den är managerad och att informationen i den hålls krypterad och åtskild från din privata data. Däremot handlar det inte om en helt separat instans av telefonen som med Samsung Knox utan företagsapparna återfinns i din vanliga applista. Om och i så fall hur de kan utbyta information med den privata delen av telefonen bestäms i mdm-systemet. Där bestämmer man också på appnivå om kommunikationen med företagets servrar eller molntjänster ska via vpn.

Valfria appar från Play Store kan i managerad förpackning erbjudas användarna via en skräddarsydd appbutik eller distribueras automatiskt till enheterna.

Lollipop eller app

Android for Work är en integrerad del i version 5 av operativsystemet men i praktiken är det bara Googles egna Nexus-enheter som fått stödet ännu. Alla de stora mobiltillverkarna står dock med på partnerlistan så inom kort bör lösningen rullas ut till fler enheter även om ingen av dem ännu bekräftat när det kommer att ske.

Med Lollipop-enheter som ännu inte fått Android for Work eller äldre enheter med minst version 4.0 av Android ska man ändå kunna använda lösningen med hjälp av en app. Det var inte något som fanns med i demonstrationen men har vi förstått rätt körs AFW då som en separat container.

Jämfört med Samsungs Knox-koncept lär både graden av säkerhet och managerbarhet vara lägre. Den stora fördelen är istället att AFW blir tillgängligt i en bred flora av enheter från alla tänkbara tillverkare. I princip bör även andra enheter än telefoner och surfplattor kunna förses med säkra appar för företagsdata.

Etiketter:, , ,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.