nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Vilken app som helst ska kunna svepas i i ett krypterat skal.

Första titten på Android for Work

Googles satsning på att göra Android mer företagsvänligt ser lovande ut. Vi har tagit en första titt på hur det fungerar.

  • Artikel annons 1

Informationen kring Android for Work har varit knapphändig men under MWC lyckades vi får en demonstration av hur det fungerar i verkligheten.

I botten ligger redan från start en kraftigt utbyggd uppsättning policys för kontroll av enheten, enligt uppgift ska antalet policys också byggas ut ytterligare med nya releaser var tredje månad.

För att använda och aktivera Android for Work i företagets mobiler och surfplattor behövs ett mdm-system med stöd för lösningen. Demonstrationen körs hos Airwatch som redan har stödet klart i sin plattform.

Kontrollera företagsdatan

Även om man kan managera och sätta begränsningar för hur den mobila enheten ska fungera ligger huvudfokuset på att skydda företagsdatan. Lösningen fungerar med andra ord fint även i byod-scenarier. I telefonen dyker det upp ett antal nya appar för bland annat mejl, kontakter och kalender. Ett litet portföljsymbol på appens ikon indikerar att den är managerad och att informationen i den hålls krypterad och åtskild från din privata data. Däremot handlar det inte om en helt separat instans av telefonen som med Samsung Knox utan företagsapparna återfinns i din vanliga applista. Om och i så fall hur de kan utbyta information med den privata delen av telefonen bestäms i mdm-systemet. Där bestämmer man också på appnivå om kommunikationen med företagets servrar eller molntjänster ska via vpn.

Valfria appar från Play Store kan i managerad förpackning erbjudas användarna via en skräddarsydd appbutik eller distribueras automatiskt till enheterna.

Lollipop eller app

Android for Work är en integrerad del i version 5 av operativsystemet men i praktiken är det bara Googles egna Nexus-enheter som fått stödet ännu. Alla de stora mobiltillverkarna står dock med på partnerlistan så inom kort bör lösningen rullas ut till fler enheter även om ingen av dem ännu bekräftat när det kommer att ske.

Med Lollipop-enheter som ännu inte fått Android for Work eller äldre enheter med minst version 4.0 av Android ska man ändå kunna använda lösningen med hjälp av en app. Det var inte något som fanns med i demonstrationen men har vi förstått rätt körs AFW då som en separat container.

Jämfört med Samsungs Knox-koncept lär både graden av säkerhet och managerbarhet vara lägre. Den stora fördelen är istället att AFW blir tillgängligt i en bred flora av enheter från alla tänkbara tillverkare. I princip bör även andra enheter än telefoner och surfplattor kunna förses med säkra appar för företagsdata.

  • Annons 3

Fler nyheter

Dialect begärt i konkurs

Kedjan Dialect begärs i konkurs. Detta efter att banken inte medgav nya krediter.
– Vi riskerade att inte kunna betala lönerna och därför begärde vi oss i konkurs, säger vd:n Jesper Hedblom.

Vestberg försvarar millimeter-strategin

Opålitligt och endast med fläckvis täckning enligt konkurrenterna.
Nu försvarar Verizon-chefen Hans Vestberg företagets 5g-strategi.
– När det gäller millimetervågor, så lever det upp till våra förväntningar, säger han.

  • Annons 4

Bodens datacentersuccé lockar

De lyckade datacenteretableringarna i Boden har lockat finfrämmande. Nu har en delegation från Spanien varit på besök för att försöka lära sig mer.
– Det här visar att Boden är en global spelare, säger kommunalrådet Claes Nordmark.