nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Maskin i gruva. Foto: Boliden

Fortsättning för digitalt gruvprojekt

PIMM-projektet i Kankbergsgruvan utanför Boliden kommer att få en fortsättning med fokus på iot, uppkopplade maskiner och utrustning.

  • Artikel annons 1

PIMM-projektet, Industrial Mobile Communication in Mining, har pågått under ett par år uppe i Bolidens Kankbergsgruvan. Fokus har varit att testa mobilnätsteknik för automatisering av vissa funktioner samt fjärrstyrning av maskiner i gruvan. I förra numret av Ti (nummer 6/7-2017) har vi en 3-sidig artikel om projektet i fråga.

Nu är det klart att PIMM-projektet får en fortsättning med tillnamnet DMA, Digitalised Mining Arena. Målet med fortsättningen är att testa hur det funkar med uppkopplad utrustning och maskiner från olika leverantörer som delar data med varandra.

Projektet är tänkt att skapa förutsättningar för att kunna utveckla nya smarta tjänster som möjliggör ytterligare automatisering och fjärrstyrning som därmed bidrar till en effektivare och mer säker gruvdrift.

Alla sammankopplade

Rent praktiskt ska maskiner i gruvan vara hopkopplade via mobilnätet och kommunicera och dela data mellan varandra. Samt att nya maskiner, system och företag enkelt ska kunna anslutas till ”gemenskapen”.

I projektet PIMM DMA, deltar ABB, Atlas Copco, Boliden, Ericsson, Infovista, RISE, Telia, Volvo Construction Equipment och Wolfit.

– Ambitionen i det här projektet är att utveckla den tekniska förmågan med tillhörande arbetssätt och processer för att kunna samverka i ett digitalt, uppkopplat ekosystem. Vi hoppas det blir en katalysator och inspiration för nya tankar och idéer kring hur man kan skapa värde genom digitalisering i en mängd olika branscher, säger Magnus Leonhardt, strategi- och innovationschef, för Telia.

Telia, Ericsson och Infovista kommer att ansvara för och fortsätta att vidareutveckla det mobilnät som man redan lagt grunden till. Telia ska även fortsätta att utveckla och testa den tekniska plattform som är navet i gruvans digitala ekosystem.

  • Annons 3

Fler nyheter

Bodens datacentersuccé lockar

De lyckade datacenteretableringarna i Boden har lockat finfrämmande. Nu har en delegation från Spanien varit på besök för att försöka lära sig mer.
– Det här visar att Boden är en global spelare, säger kommunalrådet Claes Nordmark.

  • Annons 4

Enghouse-chefen lämnar – startar eget bolag

Enghouse Interactives chef Michael Stubbing lämnar företaget. Efter mer än ett decennium på bygget är det dags för nya utmaningar.
– Det har varit fantastiskt lärorikt och utvecklande, säger han till Telekom idag.

IP Soft:s chatbot prisas i ny studie

”En idealisk lösning med avancerade funktioner”. Så beskrivs IP Softs Amelia i en ny undersökning av chatbotar.
– Vi är hedrade att bli omnämnda som ledare, säger Chetan Dube, vd för företaget.