nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

FWA nyckel till 5G-utveckling

Enligt en ny rapport finns det tecken som tyder på att marknaden för FWA teknik kommer att explodera inom en snar framtid.

  • Artikel annons 1

FWA, fixed wireless access, är en teknik som kommer stort inom den närmaste tiden. Enligt en studie från analysföretaget SNS Research kan abonnemang på 5G via FWA generera närmare åtta miljarder kronor för operatörerna redan i slutet av 2019. Till år 2025 beräknas motsvarande siffra uppgå till 320 miljarder kronor, globalt räknat.

Anledningen till den minst sagt optimistiska analysen är att FWA-tekniken möjliggör trådlös leverans av bredband ”sista biten” från masterna där det är svårt och kostsamt att dra fram fiberanslutningar hela vägen.

Kan spara pengar

Många operatörer, som bland annat Verizon och At&T i USA, har visat stort intresse för att testa tekniken. Inte minst för att praktiska fälttester visat på överföringshastigheter på flera hundra Mbit/s. Utöver detta finns det beräkningar som tyder på att material- och arbetskostnader på närmare 40 procent kan sparas med FWA istället för fast fiberlina.

FWA är en variant av trådlöst bredband där data överförs via radiolänk och kommunikationen sker mellan basstation och terminal, eller mellan terminaler.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

”Datacenter-branschen kommer explodera”

Sverige är hett i datacenter-världen – och det spiller över på andra branscher.
Inte minst byggindustrin som ser gyllene lägen här i landet.
– Vi ser Sverige som en jättelovande marknad, här är perfekta förhållanden för datacenters, säger Thomas O’Connor på Collen.

Här är Intels nya 5g-modem

Ett nytt chip som tar mobiler och andra prylar in i 5g-eran.
Intel har nu visat upp XMM 8160 5G modemet, som de förväntar ska stödja upp till 6 gbps.

Telias digitala mormor ska bekämpa näthatare

En schysst bot som ska agera motpol till elakheterna på internet. I samband med World Kindness Day lanserar Telia vad de kallar för världens snällaste chatbot.
– Det är viktigt att ta ansvar och en tydlig ställning, säger Anders Tillander på operatören.