nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Galaxy S4 första miljöcertifierade mobilen

Samsungs Galaxy S4 är den första mobilen som certifieras enligt TCO:s miljökrav för smartphones.

  • Artikel annons 1

Certifieringen har ett livscykelperspektiv och ställer bland annat krav på socialt ansvar i produktionen, reducering av skadliga ämnen, återvinning och hälsa/säkerhet. Att kraven i certifieringen följs i produktionen kontrolleras av en oberoende tredje part.

Det är Samsungs Galaxy S4 som når upp till kraven och TCO Development uppger att de har inlett en dialog med andra stora varumärken inom mobil telefoni.

Redan för tolv år sedan arbetade TCO Development fram kriterier för mobiltelefoner. Efterfrågan på en märkning var stor från konsumenter, inköpare och leverantörer. Men när kraven väl var framtagna var mobiltillverkarna inte intresserade av att certifiera produkter.

Men nu har alltså vinden vänt, senast för någon vecka sedan skrev Telekom idag om de framtagna certifieringen. Syftet med den märkning av smartphones som nu har lanserats är att underlätta för inköpare att väja mer hållbara mobiler.

– Att inköpare och allmänhet efterfrågar certifierade schysta smartphones påverkar produktionen. Köparen har makt. Att Samsung väljer TCO Certified Smartphones är ett tecken på att man lyssnar på användarna, säger Niclas Rydell, utvecklingschef produktcertifiering, TCO Development.

  • Annons 3

Fler nyheter

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.

  • Annons 4

Teknikchefen: ”Varje stad borde ha en CTO”

Möjligheterna är här och tekniken är på plats. Men fortfarande är realisationen av den äkta smarta staden långt borta. Därför efterfrågar Ericssons teknikchef tydligare ledarskap.
– Den smarta staden är inte längre en vision, komersiella 5G system är redan här, säger Erik Ekudden.