nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Googles ai-assistent kommer till Sverige

Alexa måste kväsas! Under 2018 ska Google lansera sin digitala assistent i 30 nya länder.
Och Sverige finns med i utvidgningsplanerna.

  • Artikel annons 1

Under teknikmässan Consumer Electronics i början av året visade Google att man storsatsar på sin digitala assistent. Hjälpmedlet, lämpligt nog kallat Google Assistant, är teknikgigantens vapen mot Amazon Alexa, e-handelsjättens motsvarande assistent.

För de som inte har koll på funktionen är det en virtuell hjälpreda, och redan nu finns ai-systemet i mer än 400 miljoner enheter.

Expanderar rejält

Men fler ska det bli – och ai:n ska bli mer kompetent. Det avslöjade Google vid Digital News Initiative som gick av stapeln i Amsterdam förra veckan. Nytt är att man kommer lansera Google Assistant i ytterligare 30 länder innan året är slut – och bland dem finns Sverige.

Totalt kommer det innebära att tekniken är tillgänglig i 52 länder. Men det är inte allt, den ska också lära sig 17 nya språk.

I dagsläget klarar hjälpredan av språk som engelska, franska italienska, japanska koreanska, portugisiska och tyska. När vi kommer att få assistenten här i Svedala återstår att se, tidsschema är ännu så länge inget som Google har behagat avslöja.

  • Annons 3

Fler nyheter

Experten: Bli inte inlåst i molnet

Allt fler överger sina egna datacenter för molnet. Här berättar Uclaritys expert vad du bör tänka på. Fördelarna är många – men att flytta sin verksamhet vidare kan visa sig bli svårt.
– Inlåsningen är en tyst strategi från molntjänst-leverantörerna, säger Martin Lidholm till Telekom idag.

  • Annons 4