nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Googles ai-assistent kommer till Sverige

Alexa måste kväsas! Under 2018 ska Google lansera sin digitala assistent i 30 nya länder.
Och Sverige finns med i utvidgningsplanerna.

  • Artikel annons 1

Under teknikmässan Consumer Electronics i början av året visade Google att man storsatsar på sin digitala assistent. Hjälpmedlet, lämpligt nog kallat Google Assistant, är teknikgigantens vapen mot Amazon Alexa, e-handelsjättens motsvarande assistent.

För de som inte har koll på funktionen är det en virtuell hjälpreda, och redan nu finns ai-systemet i mer än 400 miljoner enheter.

Expanderar rejält

Men fler ska det bli – och ai:n ska bli mer kompetent. Det avslöjade Google vid Digital News Initiative som gick av stapeln i Amsterdam förra veckan. Nytt är att man kommer lansera Google Assistant i ytterligare 30 länder innan året är slut – och bland dem finns Sverige.

Totalt kommer det innebära att tekniken är tillgänglig i 52 länder. Men det är inte allt, den ska också lära sig 17 nya språk.

I dagsläget klarar hjälpredan av språk som engelska, franska italienska, japanska koreanska, portugisiska och tyska. När vi kommer att få assistenten här i Svedala återstår att se, tidsschema är ännu så länge inget som Google har behagat avslöja.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Ny trend ger bättre koll på kunden

Det går att effektivisera sin företagstelefoni med en kontaktcenterlösning. Telekom idag kikar lite närmare på trenden som nått nyblivna telefonimästaren Sandvikens kommun och norska Elkjøp, där svenska Elgiganten ingår.

Telias köp ska pressa Telenor

Ett förvärv som ska stärka Telias närvaro i Norge.
Telekomjätten gjorde i somras upp med TDC om att köpa deras norska verksamhet.
Ett köp som ger stora möjligheter på marknaden.