nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Googles ai-assistent kommer till Sverige

Alexa måste kväsas! Under 2018 ska Google lansera sin digitala assistent i 30 nya länder.
Och Sverige finns med i utvidgningsplanerna.

  • Artikel annons 1

Under teknikmässan Consumer Electronics i början av året visade Google att man storsatsar på sin digitala assistent. Hjälpmedlet, lämpligt nog kallat Google Assistant, är teknikgigantens vapen mot Amazon Alexa, e-handelsjättens motsvarande assistent.

För de som inte har koll på funktionen är det en virtuell hjälpreda, och redan nu finns ai-systemet i mer än 400 miljoner enheter.

Expanderar rejält

Men fler ska det bli – och ai:n ska bli mer kompetent. Det avslöjade Google vid Digital News Initiative som gick av stapeln i Amsterdam förra veckan. Nytt är att man kommer lansera Google Assistant i ytterligare 30 länder innan året är slut – och bland dem finns Sverige.

Totalt kommer det innebära att tekniken är tillgänglig i 52 länder. Men det är inte allt, den ska också lära sig 17 nya språk.

I dagsläget klarar hjälpredan av språk som engelska, franska italienska, japanska koreanska, portugisiska och tyska. När vi kommer att få assistenten här i Svedala återstår att se, tidsschema är ännu så länge inget som Google har behagat avslöja.

  • Annons 3

Fler nyheter

Box presenterar ny tjänst

Lagra din data var du vill – utan att det påverkar användarupplevelsen. Nu har molnföretaget Box lanserat sin nya tjänst.
– Med Box Zones får företaget det bästa av två världar, säger Jeetu Patel, produktchef på företaget.

  • Annons 4

Nytt nordiskt samarbete om 5g

Världens första sammanlänkade 5g-region. Under årets nordiska statsministermöte undertecknades en ny avsiktsförklaring.
– Utvecklingen av 5G är på frammarsch och den nordiska regionen ska ligga i framkant i den utvecklingen, säger statsminister Stefan Löven.

Så hanterar Telekom idag GDPR

Arbetet med dataskyddsförordningen, GDPR, har varit intensivt den sista tiden för att vi ska vara klara till den 25 maj. Nu finns alla bitar på plats hos Telekom idag och vår ägare Pauser Media.

Operatörerna: ”Skapas risker för monopolisering”

Konkurrens ger snabb och bred nätutbyggnad. Men i skiftet till 5g finns det stora risker för att enskilda aktörer får osunda fördelar.
– De föreslagna auktionsreglerna för 700 MHz-auktionen är inte konstruerade för att säkerställa hård konkurrens, säger Samuel Skott på Tele2.

Utmanaren: ”Verkligheten har kommit ikapp vår idé”

Ett mobilabonnemang som inte kostar pengar – men där användarna får betala med sin tid.
Det är uppstickaren Wifogs strategi för att kapa till sig marknadsandelar.
– Det här är en affärsmodell man kan använda inom många branscher, säger Peter Håkansson, vd för företaget.