nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

GSMA: Så mycket pengar ger 5g

Att 5g är viktigt för världens digitalisering vet alla. Nu har intresseorganisationen GSMA beräknat hur mycket pengar nästa nätgeneration kommer att generera.

  • Artikel annons 1

När 5g-nätet vid KTH startades i början av december pratade Ericssons vd Börje Ekholm mycket om vikten att Europas regeringar tar tag i frekvenstillgången för operatörerna. Det skulle ge Europa chansen att konkurrera med USA och Asien som ligger före i 5g-racet.

Nu har intresse-organisationen GSMA, med över 750 operatörer och över 350 företag i branschen som medlemmar, tagit fram en rapport som visar hur mycket 5g kan bidra till världens tillväxt framöver. Betoningen ligger på ”kan” eftersom det kräver att regeringarna nästa år på ITU World Radiocommunication Conference 2019 ger mobilindustrin fler frekvenser i millimeterbandet.

Millimetervågorna motsvarar bandet i spektrumet mellan 30 GHz och 300 GHz.

I rapporten ”Socioekonomiska fördelar med 5G-tjänster som tillhandahålls i millimeterbanden” skriver GSMA att BNP skulle kunna ökas globalt med 565 miljarder dollar, motsvarande 5110 miljarder kronor, från 2020 till 2034.

Den stora ökningen sker i Nord- och sydamerika och i Asien/Stillhavsregionen, där strax över 400 miljarder dollar räknas hem.

– Det är viktigt att regeringarna förstår betydelsen av millimetervågor för 5g när beslut ska fattas vid WRC-19. Att fatta rätt beslut nu om frekvensbanden kommer att ha en avgörande betydelse för att stimulera en snabb ekonomisk tillväxt under det kommande årtiondet, särskilt för tillväxtmarknaderna, säger Brett Tarnutzer, frekvensbandschef vid GSMA i ett uttalande.

Etiketter:,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.