nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Clara Granberg, en av eleverna som varit med i pilotprojektet FOTO: Sara Hedman

Här testar man ansiktsigenkänning i klassrummet

Närvarokoll via kamera? Det kan snart vara verklighet i svenska klassrum.
I ett nytt pilotprojekt testas ansiktsigenkänning för automatisk elevregistrering.

  • Artikel annons 1

Det har länge pratats om att ai ska effektivisera många branscher. Och nu verkar det som att även lärarkåren kommer kunna dra nytta av tekniken. Detta i form av system som sköter närvarokontrollen.

I Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå kommer Tieto testa automatisk elevregistrering genom taggar, telefonappar och ansiktsigenkänning.

På skolan läggs det årligen 17 280 timmar, motsvarande tio heltidstjänster på att registrera elever på lektionerna. En procedur som ingår i lagstiftningen som kräver att skolor dagligen måste rapportera elevers närvaro till vårdnadshavare.

– Med automatisk registrering behöver inte eleverna oroa sig för att läraren tar fel på person eller glömmer bort att ge dem närvaro, och läraren kan komma igång med sina lektioner direkt, utan att bli störd av eftersläntrare. Vi ville hitta sätt att höja kvaliteten på skolan genom att lösa de här problemen, berättar Tommy Lindmark, IT-strateg i Skellefteå kommun.

Pilotprojektet har pågått i åtta veckor där en klass använts som testgrupp i försöket ”Future classroom”.

I ett första steg utfördes fältstudier, enkäter och intervjuer, och man bestämde sig därefter att testa plasttaggar, appar på elevernas mobiltelefoner, samt ansiktsigenkänning. Kameror och sensorer placerades i ingången till klassrummet. Ansiktsigenkänning klassas som maskininlärning och i det här fallet identifierar systemet punkter i ansiktet. Punkterna bildar ett unikt mönster som kameran sedan känner igen.

Fokus på användarupplevelse

Ett stort fokus i försöket har varit användarupplevelse och en sak som tidigt var tydligt var behov av visuell återkoppling.

– Att man vet när och hur man blir ”registrerad” visade sig väldigt viktigt för känslan av trygghet i projektet. Vi testade även att använda en liten figur som eleverna kunde interagera med, som kameran satt i, det var också framgångsrikt, säger Fredrika Ling, designansvarig inom Healthcare, Welfare and Education på Tieto.

Skolan och kommunen kommer nu att utvärdera resultatet för att se om man vill gå vidare med automatisk registrering som en permanent lösning.

– Det har varit ett spännande projekt att tillsammans med skolan och eleverna undersöka hur vi skulle kunna använda ny teknik för att förbättra och effektivisera deras vardag. Vi på Tieto är glada att kunna bidra med vår expertis och den teknik som krävs för att ta samhället in i nästa digitala fas, även inom utbildningssektorn, säger Fredrika Ling, på Tieto.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Så blir Net1 under Teracom

I mars införlivades Net1 i Teracom och Maria Sandgren tog över som vd.
Nu avslöjar hon vilken väg företaget sak gå framöver.
– Vi har börjat titta på hur vi framöver kan bygga ut vårt mobilnät, säger hon.

De här samarbetsverktygen använder vi

Under torsdagen gick Telekom idag-konferensen Connect19 av stapeln. Fokus var den digitala arbetsplatsen och collaboration. Men hur ser det ut i verkligheten?
Vi ställde frågan om vilket samarbetsverktyg som användes till konferensdeltagarna.