nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Fem löften är EQT:s modell

På EQT vill man frigöra sina medarbetare med digitala lösningar. För det krävs att man är ledande – och då måste man våga chansa.

Petter Weiderholm, EQT.
  • Artikel annons 1

EQT är ett riskkapitalbolag, med drygt 400 anställda och kontor i 14 länder över världen. Man är alltså en utspridd organisation, med ett tydligt behov av att kommunicera mellan varandra. EQT:s cio Petter Weiderholm beskriver att man har fem löften till medarbetarna – att alla ska kunna arbeta där de befinner sig oavsett enhet, att det ska vara enkelt att samarbete online, att använda smidiga och enkla alternativ till mejlen som gör att information inte blir låst i ett mejlkonto, att anställda ska kunna kommunicera och se varandra i realtid och att användarna själva ska kunna välja de verktyg som de anser sig behöva för att kunna utföra ett effektivt arbete.

– Jag har inget problem med att förse en receptionist med en Ipad om det är vad som behövs för att utföra ett effektivt arbete, för att ta ett exempel, säger Petter Weiderholm i samband med ett event arrangerat av Interoute.

Viktigt med frihet att välja

Han vill inte heller löpa risken att fastna i ett plattformstänk, som låser företaget och användarna vid en specifik teknik. Flexibilitet är det som gäller istället, för användarna kan ha en helt annan bild av en positiv it-miljö.

– Vi som är it-chefer idag är uppväxta i en Windowsvärld, men de som kommer in idag på företaget har en annan bild. Venturesgänget (Ventures är EQT:s division inriktad mot nya teknikbolag) hos oss till exempel, är generellt mycket yngre och de har helt andra föreställningar om en bra digital arbetsmiljö, säger Petter Weiderholm.

Och då är risken stor att medarbetare ”röstar med fötterna” och gör jobbet med andra verktyg.

– Varför använder man konsumentteknik om vi har byggt lösningar från företagets sida? Jo, för att man får jobbet gjort, säger Petter Weiderholm.

Slack – nytt för samarbetet

– Antingen får man göra rätt saker snabbt och leva med den smärtan, eller så får man leva med smärtan av att två lösningar används på företaget, säger Petter Weiderholm.

EQT har sedan en tid tillbaka börjat arbeta med Slack som en del i att leva upp till sina mål. Man blir inte lika mejlberoende och får ett smidigt verktyg för samarbete.

– Transformation är enklare när det gäller något nytt. Vi rullade ut Slack, något vi inte haft förut, och det visade sig att vi fick en bra adoption, säger Petter Weiderholm.

  • Annons 3

Fler nyheter

Därför tog Regina Donato Dahlström nya chefsjobbet

Hon var vd för Halebop – nu lämnar Regina Donato Dahlström Telia för att bli ny affärsområdeschef för IP-Only Enterprise.
– Jag är extremt stolt och extremt taggad över att få ta den här företagsaffären till nästa nivå, säger hon till Telekom idag.

  • Annons 4