nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Huawei ökar – går om Apple

Kinesiska Huawei går strålande.
Under första halvåret sålde de 95 miljoner mobiler.
Men inte nog med det – under andra kvartalet sålde de bättre än Apple.

  • Artikel annons 1

Apple är ett av 2000-talets mest ikoniska märken. Med produkter som Ipod, Iphone och Ipad gick man från att vara lite av ett nischföretag till att bli en global ledare och innovatör. Och just smartphonerevolutionen som Iphone skapade har gjort att man länge kunnat segla på framgångarna.

Men inget varar för evigt. Försäljningen av mobiler har bromsats in globalt och det är något som Apple har känt av. Dock verkar inte alla ha säljtorka – det finns ett stort undantag.

Huawei Technologies, världens största tillverkare av telekommunikationsutrustning, sålde mer än 95 miljoner smartphones under årets första sex månader. Bedriften innebar en försäljningsökning på hela 30 procent jämfört med samma period 2017. Bisarrt nog sker ökningen trots att man mer eller mindre har uteslutits från den amerikanska marknaden. Istället är det Västeuropa, Indien och Mellanöstern som står bakom de finfina siffrorna.

Trots stor ökning – inte lika lönsamma

Utöver att ha ökat stort har Huawei även under andra kvartalet sålt bättre än vad Apple gjort, vilket innebär att man placerar sig som tvåa bakom Samsung. Men även om man säljer något fler telefoner – har det amerikanska märket bättre marginaler och Huaweis vinst var inte ens hälften av vad Apple uppvisade för det första halvåret 2018.

  • Annons 3

Fler nyheter

”Datacenter-branschen kommer explodera”

Sverige är hett i datacenter-världen – och det spiller över på andra branscher.
Inte minst byggindustrin som ser gyllene lägen här i landet.
– Vi ser Sverige som en jättelovande marknad, här är perfekta förhållanden för datacenters, säger Thomas O’Connor på Collen.

Här är Intels nya 5g-modem

Ett nytt chip som tar mobiler och andra prylar in i 5g-eran.
Intel har nu visat upp XMM 8160 5G modemet, som de förväntar ska stödja upp till 6 gbps.

  • Annons 4

Telias digitala mormor ska bekämpa näthatare

En schysst bot som ska agera motpol till elakheterna på internet. I samband med World Kindness Day lanserar Telia vad de kallar för världens snällaste chatbot.
– Det är viktigt att ta ansvar och en tydlig ställning, säger Anders Tillander på operatören.

Telia och Ericsson håller de autonoma lastbilarna rullande

Nu rullar självkörande el-lastbilar i Jönköping, För projektet har tillverkaren Einride inlett ett nytt 5g-samarbete med Ericsson och Telia.
– Det är viktigt för oss att få veta vilka bakomliggande krav som kommer ställas på vårt nät, säger Telias teknikchef Mats Lundbäck till Telekom idag.