nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

FOTO: Huawei

Huawei styr Porschen via telefonen

Mobiltillverkaren har flyttat gränserna för objektigenkänningsteknik. Huawei är först med att använda en ai-driven smartphone för att köra en bil.

  • Artikel annons 1

De flesta av dagens självstyrande bilar kräver datakraften hos specialbyggda chip som har utvecklats av tredjepartsleverantörer. Huawei har löst problemet genom att använde teknik som redan finns i företagets telefoner. De är därmed den första mobiltillverkaren i världen som har använt en ai-driven smartphone för att köra en bil.

Kan urskilja tusen objekt

I projektet RoadReader har Huawei tillsammans med Porsche gjort om modellen Panamera till ett förarlöst fordon. Testbilen både ser och förstår sin omgivning. Huawei har använt samma ai-teknik som finns i telefonen Mate 10 Pro, bland annat artificiell intelligens för att automatiskt urskilja runt tusen olika objekt.

Porschen kan bland annat identifiera om objektet är en katt, en hund, en boll eller en cykel. Tekniken lär sig även vad som är den mest lämpliga handlingen utifrån vad den identifierar. Samtidigt testas den artificiella intelligensens inlärningsförmåga, hastighet och prestanda.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Tre och Bumbee Labs ingår avtal

Ett steg mot smartare städer. Det är vad Tre säger efter att ha tecknat avtal med IoT-företaget Bumbee Labs. Avtalet innebär att operatören levererar mobil uppkoppling.

Tele2:s företagschef avgår

Det blir viss omstrukturering hos Tele2. Detta då Tom Craig valt att kliva av som chef för svenska företagsmarknaden. Ny tillförordnad chef blir Fredrik Stenberg.