nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

FOTO: Huawei

Huawei styr Porschen via telefonen

Mobiltillverkaren har flyttat gränserna för objektigenkänningsteknik. Huawei är först med att använda en ai-driven smartphone för att köra en bil.

  • Artikel annons 1

De flesta av dagens självstyrande bilar kräver datakraften hos specialbyggda chip som har utvecklats av tredjepartsleverantörer. Huawei har löst problemet genom att använde teknik som redan finns i företagets telefoner. De är därmed den första mobiltillverkaren i världen som har använt en ai-driven smartphone för att köra en bil.

Kan urskilja tusen objekt

I projektet RoadReader har Huawei tillsammans med Porsche gjort om modellen Panamera till ett förarlöst fordon. Testbilen både ser och förstår sin omgivning. Huawei har använt samma ai-teknik som finns i telefonen Mate 10 Pro, bland annat artificiell intelligens för att automatiskt urskilja runt tusen olika objekt.

Porschen kan bland annat identifiera om objektet är en katt, en hund, en boll eller en cykel. Tekniken lär sig även vad som är den mest lämpliga handlingen utifrån vad den identifierar. Samtidigt testas den artificiella intelligensens inlärningsförmåga, hastighet och prestanda.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

”Arbetssätt och kultur är levande och behöver ständigt underhåll”

Nyheter

Öppenhet, interaktion, flexibilitet, kreativitet och synergi. När Tre utvecklade sitt nya huvudkontor var visionen tydlig.
Men hur har det fallit ut i verkligheten?
– Första veckan i 3Huset var jag glatt överraskad över nyfikenheten och hur mycket våra medarbetare nyttjade möjligheterna, säger Helena Körberg, projektledare för Tres nya huvudkontor.