nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

FOTO: Huawei

Huawei styr Porschen via telefonen

Mobiltillverkaren har flyttat gränserna för objektigenkänningsteknik. Huawei är först med att använda en ai-driven smartphone för att köra en bil.

  • Artikel annons 1

De flesta av dagens självstyrande bilar kräver datakraften hos specialbyggda chip som har utvecklats av tredjepartsleverantörer. Huawei har löst problemet genom att använde teknik som redan finns i företagets telefoner. De är därmed den första mobiltillverkaren i världen som har använt en ai-driven smartphone för att köra en bil.

Kan urskilja tusen objekt

I projektet RoadReader har Huawei tillsammans med Porsche gjort om modellen Panamera till ett förarlöst fordon. Testbilen både ser och förstår sin omgivning. Huawei har använt samma ai-teknik som finns i telefonen Mate 10 Pro, bland annat artificiell intelligens för att automatiskt urskilja runt tusen olika objekt.

Porschen kan bland annat identifiera om objektet är en katt, en hund, en boll eller en cykel. Tekniken lär sig även vad som är den mest lämpliga handlingen utifrån vad den identifierar. Samtidigt testas den artificiella intelligensens inlärningsförmåga, hastighet och prestanda.

  • Annons 3

Fler nyheter

”Datacenter-branschen kommer explodera”

Sverige är hett i datacenter-världen – och det spiller över på andra branscher.
Inte minst byggindustrin som ser gyllene lägen här i landet.
– Vi ser Sverige som en jättelovande marknad, här är perfekta förhållanden för datacenters, säger Thomas O’Connor på Collen.

Här är Intels nya 5g-modem

Ett nytt chip som tar mobiler och andra prylar in i 5g-eran.
Intel har nu visat upp XMM 8160 5G modemet, som de förväntar ska stödja upp till 6 gbps.

  • Annons 4

Telias digitala mormor ska bekämpa näthatare

En schysst bot som ska agera motpol till elakheterna på internet. I samband med World Kindness Day lanserar Telia vad de kallar för världens snällaste chatbot.
– Det är viktigt att ta ansvar och en tydlig ställning, säger Anders Tillander på operatören.

Telia och Ericsson håller de autonoma lastbilarna rullande

Nu rullar självkörande el-lastbilar i Jönköping, För projektet har tillverkaren Einride inlett ett nytt 5g-samarbete med Ericsson och Telia.
– Det är viktigt för oss att få veta vilka bakomliggande krav som kommer ställas på vårt nät, säger Telias teknikchef Mats Lundbäck till Telekom idag.