nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Huaweis CEO: Koppla upp kor!

Möjligheterna med iot, uppkopplade saker, är oändliga och rör i princip allt vi har omkring oss. Nyligen proklamerade Huaweis ceo att så många kor som möjligt borde kopplas upp.

Foto: Kieth Weller/Wikipedia
  • Artikel annons 1

Nyligen under eventet MBBF 2017, Global Mobile Broadband Forum, i London förklarade Huaweis ceo Ken Hu att framtiden är ljus med tanke på hur många saker som går att koppla upp.

– Om någon sa att det finns ytterligare en miljard abonnenter där ute, vad skulle ni då tänka?

Ken Hu pratar specifikt om kor. Men även i ett bredare perspektiv om de möjligheter som uppstår i en iot-driven ekonomi. Och kor är inget dåligt exempel på dessa möjligheter.

Rent praktiskt funkar det genom att använda Huaweis Estrus Monitoring System för att koppla upp en ko på internet. Sedan kan lantbrukaren via sin mobil, eller laptop, bland annat hålla koll på varje enskild kossas hälsotillstånd, hur lång tid det är till inseminering och dessutom exakt vart någonstans korna befinner sig – och mycket annat.

Via nb-iot nätverk, (narrowband), kan funktionerna (som ska fästas någonstans på kon) drivas upp till fem år utan batteribyte.

Ökar lönsamheten

Själva poängen med detta är inte enbart kontroll och övervakning. Utan att bättre kontroll och övervakning leder till mer effektivitet och på så vis förbättrad ekonomi. Vilket i de flesta fall är själva grejen med iot oavsett om det gäller kor eller något annat.

Ken Hu fortsatta att räkna upp fler exempel där möjligheterna med iot ligger vidöppna. Som bland annat de 100 miljoner cyklar som tillverkas varje år, de 300 miljoner led-utebelysningar som installeras varje år eller de 20 miljoner transport containrar som skeppas fram och tillbaks mellan kontinenterna.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

GTT utökar SD-WAN-tjänst

Flera nätverksapplikationer på en enda universell kundenhet. Nu har GTT utökat sin SD-WAN-tjänst för att leverera mer kostnadseffektiva nätverkstjänster.

Advania köper Itello

Från noll till 600 miljoner. För ett år sedan hade Advania ingen närvaro på it-infrastrukturmarknaden i Norge. Nu har man intagit en betydande position i och med uppköpet av Itello.