nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

IDC: Smarta städer är nästa stora business

Vår omvärld blir allt mer uppkopplad – vilket innebär att den måste uppgraderas.
De kommande åren förutspås investeringarna i smarta städer sticka iväg rejält.
Och det betyder big business för it-leverantörerna.

  • Artikel annons 1

Det är länge sedan vi nöjde oss med en begränsad uppkoppling. Numera är våra förväntningar att i stort sett allt med ett batteri ska kunna länkas samman med appar, nätet eller telefonen. Och det ställer krav på infrastrukturen.

Analysfirman IDC har i en ny rapport förutspått att efterfrågan på så kallade smarta städer kommer driva på investeringarna enormt. Under 2018 beräknas världens städer spendera 80 miljarder dollar på ny teknik, och fram till 2021 kommer det ka till 135 miljarder dollar.

– Smarta städer har på sistone utvecklats från en samling diskreta flaggskeppsprojekt till en rejäl affärsmöjlighet som kommer att driva på markanta teknikinvesteringar 2018 och framåt, säger Serena Da Rold på analysfirman IDC.

41 olika nyckelområden

Enligt IDC är de törsta områdena som kräver uppgradering av tekniken så kallad intelligent trafik-, transit- samt videoövervakning – tillsammans med intelligent belysning och miljöövervakning.

Exakt hur städerna kommer investera beror mycket på region, men i Sverige och övriga västvärlden spås teknik som effektiviserar trafik- och transport ligga högst upp på önskelistan.

– IDC har identifierat 41 nyckelområden som kommer att ha den största inverkan över marknaden för smarta städer de kommande tre åren. Det här ger teknikleverantörer en detaljerad överblick över möjligheter, inom nischområden såväl som för bredare marknadslösningar, säger Ruthbea Yesner, vice chef för IDC:s sektion för smarta städer.

Taggar:, , ,

  • Annons 3

Fler nyheter

Box presenterar ny tjänst

Lagra din data var du vill – utan att det påverkar användarupplevelsen. Nu har molnföretaget Box lanserat sin nya tjänst.
– Med Box Zones får företaget det bästa av två världar, säger Jeetu Patel, produktchef på företaget.

  • Annons 4

Nytt nordiskt samarbete om 5g

Världens första sammanlänkade 5g-region. Under årets nordiska statsministermöte undertecknades en ny avsiktsförklaring.
– Utvecklingen av 5G är på frammarsch och den nordiska regionen ska ligga i framkant i den utvecklingen, säger statsminister Stefan Löven.

Så hanterar Telekom idag GDPR

Arbetet med dataskyddsförordningen, GDPR, har varit intensivt den sista tiden för att vi ska vara klara till den 25 maj. Nu finns alla bitar på plats hos Telekom idag och vår ägare Pauser Media.

Operatörerna: ”Skapas risker för monopolisering”

Konkurrens ger snabb och bred nätutbyggnad. Men i skiftet till 5g finns det stora risker för att enskilda aktörer får osunda fördelar.
– De föreslagna auktionsreglerna för 700 MHz-auktionen är inte konstruerade för att säkerställa hård konkurrens, säger Samuel Skott på Tele2.

Utmanaren: ”Verkligheten har kommit ikapp vår idé”

Ett mobilabonnemang som inte kostar pengar – men där användarna får betala med sin tid.
Det är uppstickaren Wifogs strategi för att kapa till sig marknadsandelar.
– Det här är en affärsmodell man kan använda inom många branscher, säger Peter Håkansson, vd för företaget.