nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

IDC: Smarta städer är nästa stora business

Vår omvärld blir allt mer uppkopplad – vilket innebär att den måste uppgraderas.
De kommande åren förutspås investeringarna i smarta städer sticka iväg rejält.
Och det betyder big business för it-leverantörerna.

  • Artikel annons 1

Det är länge sedan vi nöjde oss med en begränsad uppkoppling. Numera är våra förväntningar att i stort sett allt med ett batteri ska kunna länkas samman med appar, nätet eller telefonen. Och det ställer krav på infrastrukturen.

Analysfirman IDC har i en ny rapport förutspått att efterfrågan på så kallade smarta städer kommer driva på investeringarna enormt. Under 2018 beräknas världens städer spendera 80 miljarder dollar på ny teknik, och fram till 2021 kommer det ka till 135 miljarder dollar.

– Smarta städer har på sistone utvecklats från en samling diskreta flaggskeppsprojekt till en rejäl affärsmöjlighet som kommer att driva på markanta teknikinvesteringar 2018 och framåt, säger Serena Da Rold på analysfirman IDC.

41 olika nyckelområden

Enligt IDC är de törsta områdena som kräver uppgradering av tekniken så kallad intelligent trafik-, transit- samt videoövervakning – tillsammans med intelligent belysning och miljöövervakning.

Exakt hur städerna kommer investera beror mycket på region, men i Sverige och övriga västvärlden spås teknik som effektiviserar trafik- och transport ligga högst upp på önskelistan.

– IDC har identifierat 41 nyckelområden som kommer att ha den största inverkan över marknaden för smarta städer de kommande tre åren. Det här ger teknikleverantörer en detaljerad överblick över möjligheter, inom nischområden såväl som för bredare marknadslösningar, säger Ruthbea Yesner, vice chef för IDC:s sektion för smarta städer.

Taggar:, , ,

  • Annons 3

Fler nyheter

Bodens datacentersuccé lockar

De lyckade datacenteretableringarna i Boden har lockat finfrämmande. Nu har en delegation från Spanien varit på besök för att försöka lära sig mer.
– Det här visar att Boden är en global spelare, säger kommunalrådet Claes Nordmark.

  • Annons 4

Enghouse-chefen lämnar – startar eget bolag

Enghouse Interactives chef Michael Stubbing lämnar företaget. Efter mer än ett decennium på bygget är det dags för nya utmaningar.
– Det har varit fantastiskt lärorikt och utvecklande, säger han till Telekom idag.

IP Soft:s chatbot prisas i ny studie

”En idealisk lösning med avancerade funktioner”. Så beskrivs IP Softs Amelia i en ny undersökning av chatbotar.
– Vi är hedrade att bli omnämnda som ledare, säger Chetan Dube, vd för företaget.