nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Intel knep en svensk wimax-licens

Amerikanska Intel har lagt beslag på spektrumauktionens enda tdd-block. Ett frekvensblock som sägs passa utmärkt till teknikjättens skötebarn – wimax.

  • Artikel annons 1

Post- och telestyrelsens auktion av tillstånd i 2,6 GHz-bandet har avslutats efter 16 dagars budgivning och 112 budrundor (läs mer i länkad artikel).

I spektrumauktionen stod bland annat ett tdd-block på 50 MHz på spel. Tdd, tidsdelad, betyder att sändning och mottagning av trafik sker på samma frekvens men i olika tidsluckor. Tdd-blocket sägs passa väldigt bra till bredbandstekniken wimax, vilket skulle förklara varför amerikanska jätten Intels investmentbolag Intel Capital Corporation lade beslag på denna licens.

Intel är en av wimax-teknikens främsta förespråkare och betalade 159 miljoner kronor för licensen. Dessutom betalar Intel 1 250 000 kronor i handläggningsavgift till PTS.

Taggar:, ,

  • Annons 3

Fler nyheter

De här samarbetsverktygen använder vi

Under torsdagen gick Telekom idag-konferensen Connect19 av stapeln. Fokus var den digitala arbetsplasen och collaboration. Men hur ser det ut i verkligheten?
Vi ställde frågan om vilket samarbetsverktyg som användes till konferensdeltagarna.

  • Annons 4

Ringup fortsätter växa

En tillökning på tre – och nu över 50. Under första kvartalet anslöt tre nya medlemmar till Ringup som nu är största opartiska telefoni-kedja i Sverige.