nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Här är Intels nya 5g-modem

Ett nytt chip som tar mobiler och andra prylar in i 5g-eran.
Intel har nu visat upp XMM 8160 5G modemet, som de förväntar ska stödja upp till 6 gbps.

  • Artikel annons 1

Den nya, femte generationens mobilstandard har länge varit i faggorna – och nu börjar det röra på sig när det kommer till konsumentprodukter. Detta då Intel nu har avslöjat sitt senaste modem samt sagt att det kommer att finnas tillgängligt under andra halvan av 2019.

Modemet kommer stödja datahastigheter på upp till sex gigabit per sekund, en siffra som gör det mångdubbelt snabbare än dagens LTE-system.

– Vi ser en enorm efterfrågan på de avancerade funktioner som kommer med XMM 8160, så pass att vi tog det strategiska beslutet att tidigarelägga lanseringen med ett halvår, säger Cormac Conroy, ansvarig för Intels Communication and Devices Group.

Klarar 5g – och bakåt

Nya 8160 är ett så kallat multimode-modem vilket innebär att det klarar 5g NR (inkluderat standalone – och non-standalone) samt 4g, 3g och gamla 2g på ett och samma chip.

Fördelen med detta är att producenter kan göra sina produkter mindre och mer energieffektiva. Det vill säga att de slipper ha ett 5g-modem och ytterligare ett som tar de äldre standarderna.

Just detta är något som särskiljer Intel från rivalen Qualcomm. De senare har valt att separera 5g och LTE i två separata element på sitt nya Snapdragon X50 5g modem.

Qualcomms val innebär att de kommer att vara först ut på marknaden, något som Intel inte sticker under stol. Däremot säger Intel att deras val kommer ge ”markant förbättring när det kommer till kraft, storlek och skalbarhet”.

Och just detta kan ha varit en riktigt viktig nyckel i produktspelet. Sajten Fast Company rapporterar att den kompakta designen har övertygat Apple. Och om allt går som planerat kommer XMM 8160 användas i tillverkarens telefoner från och med 2020.

Etiketter:

  • Annons 3

Fler nyheter

Södra påbörjar 5g-resan

Ett första steg mot automation via 5g. Skogsägarföreningen Södra ansluter till Telias partnerprogram för 5g och tillsammans med operatören ska de utveckla tekniken vid massabruket i Mörrum.

  • Annons 4