nr-logo

Strategisk kunskap om företagskommunikation

Intern ai vässar appar

Google testar just en form av maskininlärning för att forma personliga appar direkt på användarens mobiltelefon.

  • Artikel annons 1

När stora företag, som Google och Apple, använder maskininlärning för personligt anpassade appar går det till på ungefär samma sätt. Information om användarens vanor med en app samlas in från den mobila enheten och skickas till företagets servrar där det lagras och skickas vidare för behandling och blir så småningom tillgänglig för användaren till nästa uppdatering av appen. Det är en noggrann metodik där resultatet ofta blir perfekt. Men det är också tidsödande och användarnas integritet äventyras när personliga uppgifter lagras hos företagen.

Ny ai-träning

För att effektivisera hela processen experimenterar Google just nu med en form av ai-träning kallad Federated Learning. Metoden går ut på att centralisera processen till själva enheten och helt skippa allt som sker utanför mellan olika serversystem. Enligt Google själva kan man förenklat säga att cpu:n i mobiltelefonen blir rekryterad för att träna Googles ai. Fördelarna är att all information som krävs för processen stannar innanför skalet på mobilen och att ändringar och anpassningar sker i realtid.

Google testar i skrivande stund systemet med deras keyboard app, Gboard, på Android-enheter. När Gboard visar användaren förslag på Googlesökningar så kommer appen ihåg vilka som användaren noterat och vilka som ratats. Informationen används sedan för att forma appens algoritmer efter användaren – direkt i mobilen.

Det hela har gjorts möjligt genom att Google har integrerat en nedbantad version av deras mjukvara för maskininlärning Tensorflow, direkt i appen för Gboard.

Taggar:, , ,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

  • Annons 3

Fler nyheter

Svenska Spel satsar mobilt

It-avdelningen på Svenska Spel har haft fullt upp det senaste året med att modernisera företagets it-infrastruktur. Med en omfattande mobilitetssatsning kan medarbetarna nu arbeta mer flexibelt.

Hitta Swishen i allt du gör

Krönika

Jag står på ridskolan med min dotter och ser en lapp i caféet,”Vi tar Swish”, och jag blir bara så glad. Under flera år har jag hållit på att gå till bankomaten med jämna mellanrum för att ta ut kontanter.

  • Annons 4

Tele2 bygger ut i norr

Under sommaren förra året fick Tele2 förtroendet för en upphandling för utbyggnad av 4G i stora delar av norra Sverige. Och dessutom i Norrland som hittills varit helgat Telialand.

Prenumerera på Telekom idags nyhetsbrev. Det är helt gratis. Anmäl dig här