nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

FOTO: Wipro

IoT-bossen avslöjar Nordens försprång mot USA och Asien

Wipros IoT-chef är på besök i Stockholm.
Här berättar Jayraj Nair om de områden där vår marknad behöver vässa sakernas internet – och den aspekt där vi faktiskt ligger före både USA och Asien.

  • Artikel annons 1

Kontoret finns i Silicon Valley, men Jayraj Nair gör regelbundna nedslag i Sverige. Han är global IoT-chef på it-jätten Wipro – och för Telekom idag gav experten sin bild av hur utvecklingen i Norden ligger till jämfört med den övriga världen.

Jayraj Nair ser att sakernas internet globalt kommer få en allt större betydelse inom områden som infrastruktur, vårdsektorn och säkerhetsbranschen – samt komplexa miljöer som flygplatser. Han konstaterar dock att det verkligt stora utvecklingsområdet för IoT är inom tillverkningsindustrin.

– För tillverkningsindustrin i Norden ligger den största styrkan inom design. Där har ni kommit längre än både USA och Asien. Norden leder även när det kommer till tänket bortom designen, att först veta vad produkten är. Det här gör det lättare för oss att bygga bättre IoT-lösningar – så jag känner mig mycket positiv kring de möjligheter som finns i Norden, säger Jayraj Nair.

Några nödvändiga förbättringar

De nordiska länderna ligger väl i linje med Wipros tillvägagångssätt ”human centric design”, där man utgår ifrån människans behov och upplevelser. Men på vår marknad har vi några andra saker som behöver ses över.

– De maskiner som ni har ute i fält är vanligtvis smarta och uppkopplade, men era tekniska lösningar behöver bli mer robusta i Norden. Det behövs nya plattformar och integration med service life cycle management för att öppna upp för nya tjänster och nya kundupplevelser, säger han.

Förändrar sättet att arbeta

Nair konstaterar att IoT innebär ett nytt sätt att jobba. Alla, från tillverkning till design och försäljning, måste bryta upp sina silo-lösningar – för nu blir allting väldigt transparent.

– Man ska tänka utifrån och in. Och för att nå framgång krävs det att man är beredd att samarbeta med andra utanför det egna företaget. Man kan inte längre säga ”jag kan göra allt”, säger Jayraj.

IoT låter oss se hur maskiner används, och deras tillstånd. Med förstärkt verklighet tas nästa steg mot en större förståelse för hela kedjan – från design till tillverkning, och sedan ute i fält. Till detta kommer ett effektivare underhåll. Exempelvis kan AR låta en flygtekniker se rakt igenom en jetmotor, och med färgade fält visas vilka områden som kräver service.

Tekniken måste vara enkel

En viktig aspekt är dock hur man designar IoT.

– Dagens arbetsstyrka förväntar sig att tekniken ska vara enkel att använda – och att göra saker enkla är väldigt svårt, säger han.

Den uppkopplade framtiden bär med sig många löften, men IoT-myntet har givetvis en baksida.

– Andelen gadgets har skapat tonvis med e-sopor. Wearables har en väldigt kort livslängd. Vi behöver hitta rena och bra vägar för att återvinna allt detta. Vi borde definitivt fokusera mer på att förbättra den aspekten, säger Jayraj Nair.

Taggar:,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Luleå bygger testmiljö för 5g

Snart ska Luleå få 5g. Stadens universitet kommer tillsammans med bland annat Telia och Ericsson bygga en testmiljö.
– Vi är upprymda över att få en av de första 5g-installationerna i Sverige, säger projektledaren Karl Andersson.