nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

FOTO: IoT Sweden/Cystellar

IoT låter Cystellar modernisera jordbruket i Sverige och världen

De analyserar svenska odlingar från rymden. Genom samarbetet med IoT Sweden har Cystellar kunnat expandera i Sverige – och snart ska Linköpingsföretaget testa vingarna på nya marknader.

  • Artikel annons 1

Deras molnbaserade lösningar för precisionsjordbruk hämtar in data från en rad källor, bland annat satellitbilder, drönare, marksensorer och Internet of Things.

– Det är en beslutsplattform som kan sänka kostnaderna för jordbrukaren. Det kan handla om var man behöver gödsla, eller vattna. Det där kan man se från rymden, och med hjälp av sensorerna på marken. Sedan kan jordbrukaren ta beslut. Vi optimerar deras verksamhet, säger Peter Bunus, vd på Cystellar.

Under sommaren 2017 slog sig uppstartsföretaget samman med den svenska Sigfox-operatören IoT Sweden. Deras nätverk för Internet of Things har visat sig vara en förutsättning för Cystellars expansion – både i Sverige och i världen.

– Vi är väldigt glada över samarbetet med dem, det känns väldigt tryggt att ha IoT Sweden som partner. Sverige är ju en liten marknad, och för oss blir det ganska enkelt att etablera vår verksamhet utomlands. I och med att vi kan använda samma nätverk behöver vi inte bygga om produkten, säger han.

Pilotprojekt i andra länder

I dag utgörs Cystellar av fem personer, men de hoppas växa. Utöver huvudkontoret i Linköping har man kontor i London och Cambridge Massachusetts i USA. Nu planerar företaget ett antal pilotprojekt i andra länder, bland annat Australien och Taiwan.

För att bearbeta all data och hitta sammanhang och mönster använder CyStellar artificiell intelligens och maskininlärning. Det rör sig om stora datamängder, och tillgänglighet är en viktig faktor.

– Genom IoT Swedens nätverk får vi tillgång till datan 24 timmar om dygnet. En av de stora fördelarna är att de täcker en så stor del av Sverige. Det innebär att vi kan få en uppkoppling var vi än sätter upp våra marksensorer. De erbjuder också livsmedelspårbarhet, där man via sensorer i förpackningen kan mäta förhållandena under transport, säger Peter Bunus.

Låga kostnader

Sigfoxs nätverksteknologi sköter dessutom uppkopplingen av olika anordningar enkelt, energisnålt och billigt.

– Det kostar några dollar per år att exempelvis koppla upp en temperatursensor. Därför kan vi erbjuda ett bättre pris ut till kunden, och fler sensorer. Innan IoT Sweden hade vi höga kostnader för uppkopplingar mot nätet. På den tiden var våra lösningar inte så lönsamma – nu ligger kostnaden på en tiondel av det, eller ännu mindre, säger han.

Internet of Things har slagit igenom inom industrin, smarta städer och logistik/transport. Nu börjar det ta fart inom jordbruket. Men Peter Bunus konstaterar att lantbrukare inte är kända som early adopters.

– En del säger ”det fungerar bra att göra som min farfar gjorde”. De typerna av resonemang är ganska vanliga inom jordbruket. Jag har en bakgrund från telekom- och it-branschen och är inte riktigt van vid det, säger han.

Taggar:,

  • Annons 3

Fler nyheter

Ericsson åker till Barcelona med ny plattform

Med en förstärkt 5g-plattform åker Ericsson till helgen ned till Barcelona.
– Vi har 42 kontrakt med operatörer varav tio är namngivna. Det är fler än någon annan, säger Helena Norrman, kommunikationschef på bolaget.

  • Annons 4