nr-logo

Strategisk kunskap om företagskommunikation

IOT-nät över hela landet

Telekomoperatören Orange Belgium har annonserat utrullningen av ett landsomfattande iot-nätverk som går under namnet ”Mobile IoT”.

  • Artikel annons 1

Det planerade nätverket baseras på NB-iot och LTE-M och är ett LPWA-nätverk, (Low power wide area), som enligt operatören är tänkt för att koppla samman så många uppkopplade saker som möjligt med en förhållandevis låg energiförbrukning. Detta på grund av att LPWA bland annat möjliggör längre batteritid och reducerade radiokostnader på de uppkopplade enheterna.

Tekniken Orange ska använda sig av utnyttjar det mobila LTE-nätet och ett licensierat spektrum som ökar säkerheten och stabiliteten för de uppkopplade sakerna, samt dessutom förbättrar täckningen, till exempel inuti byggnader.

Gabriel Flichy, teknisk chef på Orange Belgium, förklarar:

– Valet av mobil iot-teknik är framtidssäkrad i och med den kommande evolutionen mot 5G-tekniken. Det kommer då bli möjligt att förbinda saker som kräver mycket hög driftsäkerhet, till exempel för fjärrstyrning av kritiskt avgörande enheter samt automatiserade processer.

Han fortsätter:

– Vi använder redan idag ett mobilt iot-nätverk tillsammans med den flamländska myndigheterna för ett projekt med uppkopplade cyklar. Vilket är ett samarbete med våra partners Huawei och Sensinxs.

Orange Belgium har tjuvstartat det rikstäckande iot-nätet med flera lokala projekt. Bland annat har de i samarbete med Communithings tagit fram en mobil iot-lösning för smartare parkeringar.

I samband med annonseringen av det landstäckande nätverket riktar operatören en inbjudan till utvecklare, innovatörer och systemintegratörer att höra av sig för att vara med och testa fördelarna med ”Orange Mobile IoT Network”.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Vodafone lanserar ai i nätet

En åtgärd som ska skära ner tiden för rutinunderhållet i nätet.
I år kommer Vodafone att introducera ai i sitt spanska nät.
Och här på hemmaplan funderar Telenor att göra samma sak.

Prenumerera på Telekom idags nyhetsbrev. Det är helt gratis. Anmäl dig här