nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

IOT-nät över hela landet

Telekomoperatören Orange Belgium har annonserat utrullningen av ett landsomfattande iot-nätverk som går under namnet ”Mobile IoT”.

  • Artikel annons 1

Det planerade nätverket baseras på NB-iot och LTE-M och är ett LPWA-nätverk, (Low power wide area), som enligt operatören är tänkt för att koppla samman så många uppkopplade saker som möjligt med en förhållandevis låg energiförbrukning. Detta på grund av att LPWA bland annat möjliggör längre batteritid och reducerade radiokostnader på de uppkopplade enheterna.

Tekniken Orange ska använda sig av utnyttjar det mobila LTE-nätet och ett licensierat spektrum som ökar säkerheten och stabiliteten för de uppkopplade sakerna, samt dessutom förbättrar täckningen, till exempel inuti byggnader.

Gabriel Flichy, teknisk chef på Orange Belgium, förklarar:

– Valet av mobil iot-teknik är framtidssäkrad i och med den kommande evolutionen mot 5G-tekniken. Det kommer då bli möjligt att förbinda saker som kräver mycket hög driftsäkerhet, till exempel för fjärrstyrning av kritiskt avgörande enheter samt automatiserade processer.

Han fortsätter:

– Vi använder redan idag ett mobilt iot-nätverk tillsammans med den flamländska myndigheterna för ett projekt med uppkopplade cyklar. Vilket är ett samarbete med våra partners Huawei och Sensinxs.

Orange Belgium har tjuvstartat det rikstäckande iot-nätet med flera lokala projekt. Bland annat har de i samarbete med Communithings tagit fram en mobil iot-lösning för smartare parkeringar.

I samband med annonseringen av det landstäckande nätverket riktar operatören en inbjudan till utvecklare, innovatörer och systemintegratörer att höra av sig för att vara med och testa fördelarna med ”Orange Mobile IoT Network”.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Luleå bygger testmiljö för 5g

Snart ska Luleå få 5g. Stadens universitet kommer tillsammans med bland annat Telia och Ericsson bygga en testmiljö.
– Vi är upprymda över att få en av de första 5g-installationerna i Sverige, säger projektledaren Karl Andersson.