nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Iot utnyttjades för hackerattack

Hundratusentals uppkopplade konsumentprylar användes sannolikt under fredagens attack mot nättjänster och webbsidor.

Uppkopplade webbkameror har troligen använts i ddos-attack
  • Artikel annons 1

I fredags utsattes Twitter, Paypal, Spotify och flera andra stora nättjänster för en överbelastningsattack som tidvis gjorde de oanvändbara. Det gemensamma för de drabbade tjänsterna är att de är kunder hos det amerikanska molntjänst företaget Dyn. Enligt talespersoner för Dyn har attacken kommit från miljontals olika ip-adresser varav flera kan identifieras tillhöra iot-produkter.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har hundratusentals iot-uppkopplade produkter, som bland annat webbkameror, använts för att rikta attacken mot Dyn. Analysföretag verksamma inom säkerhetsbranschen, som bland annat Akamai, har nyligen utryckt oro över att iot-produkter har stora brister när det gäller säkerhet. Enligt Akamai tillverkas och säljs konsumentprodukter i stora serier där samtliga enheter har exakt samma användarnamn och lösenord.

En eventuell bieffekt av attacken var att flera svenska myndighetssajter och andra nättjänster i Sverige drabbades av störningar.

  • Annons 3

Fler nyheter

Box presenterar ny tjänst

Lagra din data var du vill – utan att det påverkar användarupplevelsen. Nu har molnföretaget Box lanserat sin nya tjänst.
– Med Box Zones får företaget det bästa av två världar, säger Jeetu Patel, produktchef på företaget.

  • Annons 4

Nytt nordiskt samarbete om 5g

Världens första sammanlänkade 5g-region. Under årets nordiska statsministermöte undertecknades en ny avsiktsförklaring.
– Utvecklingen av 5G är på frammarsch och den nordiska regionen ska ligga i framkant i den utvecklingen, säger statsminister Stefan Löven.

Så hanterar Telekom idag GDPR

Arbetet med dataskyddsförordningen, GDPR, har varit intensivt den sista tiden för att vi ska vara klara till den 25 maj. Nu finns alla bitar på plats hos Telekom idag och vår ägare Pauser Media.

Operatörerna: ”Skapas risker för monopolisering”

Konkurrens ger snabb och bred nätutbyggnad. Men i skiftet till 5g finns det stora risker för att enskilda aktörer får osunda fördelar.
– De föreslagna auktionsreglerna för 700 MHz-auktionen är inte konstruerade för att säkerställa hård konkurrens, säger Samuel Skott på Tele2.

Utmanaren: ”Verkligheten har kommit ikapp vår idé”

Ett mobilabonnemang som inte kostar pengar – men där användarna får betala med sin tid.
Det är uppstickaren Wifogs strategi för att kapa till sig marknadsandelar.
– Det här är en affärsmodell man kan använda inom många branscher, säger Peter Håkansson, vd för företaget.