nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

FOTO: Institutionen för geovetenskap, Uppsala universitet

Islands vulkaner under trådlös övervakning

Inga fler överraskningar. Nu ska seismologiska stationer utrustade med gsm/gprs-teknik hålla ett vakande öga på Islands vulkaner.

  • Artikel annons 1

Trådlösa länkar från Induo kommer att bilda ett seismologiskt nätverk som ska hålla uppsikt över vulkanerna under de närmaste två åren. Datauppgifter från varje station förs via en gprs-router över till ett datacenter för vidare bearbetning.

– En station har satts upp i samband med vulkanutbrottet vid Fimvörduháls i slutet på mars och två till ska sättas upp i Myrdalsjökull för att hålla koll på Katla, säger Lars Dysenius, forskningsingenjör vid institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet som beställt övervakningen.

Informationen ska förhindra att man återigen blir tagna på sängen och kan komma att ligga till grund för viktiga strategiska beslut i framtiden.

Taggar:

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Test: Huawei P20 Pro i toppklass

Mobiltest

Kinesiska Huawei har en av världens absolut största utvecklingsbudgetar. Mycket går såklart åt till att utveckla 5g. Men en del läggs också på artificiell intelligens och det har man stoppat in i nya telefonen P20 Pro.