nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Jobben som kan göras bättre av AI – enligt svenskarna

Mjukvaru- och tjänsteföretaget Tieto har genomfört en undersökning som visar att många svenskar tror att flera yrkesgrupper med fördel kan ersättas med artificiell intelligens.

  • Artikel annons 1

IT-support, buss- och taxichaufförer samt kassörskor. Det är några av yrkena som skulle kunna utföras bättre av en AI jämfört med en människa. Om man får tro vad svenska folket tycker och tänker. Det visar en undersökning som Yougov gjort på uppdrag av Tieto.

Samtidigt utrycker många en osäkerhet inför framtiden där de tror att den nya tekniken kommer att göra det svårare att få jobb.

– Vi befinner oss i ett paradigmskifte där nya teknologier som AI kommer att förändra arbetsmarknaden i grunden. Samtidigt har diskussionen i allt för hög utsträckning kretsat kring jobb som försvinner när vi i själva verket även bör belysa de helt nya typer av yrken och uppgifter som uppkommer till följd av utvecklingen, säger Fredrik Ring, AI-specialist och chef inom enheten för datadrivna affärer på Tieto.

Många oroliga

Åtta av tio svenskar är i olika grad oroade över den nya tekniken och dess konsekvenser för samhället. Tre av fyra tror att AI och robotar i någon grad kommer att göra det svårare att få jobb i framtiden, men nästan varannan tror inte att just deras jobb kommer att påverkas av den nya tekniken.

Andel som anser att följande roller skulle bli bättre om de ersattes helt eller delvis av en AI eller robot.

Topp 5:


IT-support                                  33%

Bussförare/taxiförare              28%

Kassörer i matbutiker              27%

Revisorer                                   26%

Kundtjänst                                 24%

Även yrkesgrupper som lokalpolitiker (23%) och mäklare (21%) toppar listan på yrken som med fördel kan skötas bättre av artificiell intelligens. 

Yrkena som däremot anses svårast att ersätta med AI är bland andra läkare, lärare och sportkommentatorer.

Undersökningen är genomförd under perioden 22 augusti – 19 september 2017. Sammanlagt 3052 intervjuer har genomförts via internet.

  • Annons 3

Fler nyheter

Nytt nordiskt samarbete om 5g

Världens första sammanlänkade 5g-region. Under årets nordiska statsministermöte undertecknades en ny avsiktsförklaring.
– Utvecklingen av 5G är på frammarsch och den nordiska regionen ska ligga i framkant i den utvecklingen, säger statsminister Stefan Löven.

Så hanterar Telekom idag GDPR

Arbetet med dataskyddsförordningen, GDPR, har varit intensivt den sista tiden för att vi ska vara klara till den 25 maj. Nu finns alla bitar på plats hos Telekom idag och vår ägare Pauser Media.

  • Annons 4

Operatörerna: ”Skapas risker för monopolisering”

Konkurrens ger snabb och bred nätutbyggnad. Men i skiftet till 5g finns det stora risker för att enskilda aktörer får osunda fördelar.
– De föreslagna auktionsreglerna för 700 MHz-auktionen är inte konstruerade för att säkerställa hård konkurrens, säger Samuel Skott på Tele2.

Utmanaren: ”Verkligheten har kommit ikapp vår idé”

Ett mobilabonnemang som inte kostar pengar – men där användarna får betala med sin tid.
Det är uppstickaren Wifogs strategi för att kapa till sig marknadsandelar.
– Det här är en affärsmodell man kan använda inom många branscher, säger Peter Håkansson, vd för företaget.