nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Kameramobiler täcker Vasaloppet

I år ska tv-tittarna få se mer av Vasaloppet än tidigare tack vare videobevakning med kameramobiler via 3g. Ett samarbete mellan Vasaloppet, SVT och Ericssons tjänst me-on-tv gör det hela möjligt.

  • Artikel annons 1

Tack vare 3g-nätet ska tre personer i spåret med hjälp av kameramobiler och Ericssons applikation me-on-tv kunna vidareförmedla den nio mil långa sträckan mellan Sälen och Mora till tv-tittarna. Den gemensamma satsningen är ett försök att ge publiken en bredare bild av Vasaloppet.

– Tidigare har vi varit bra på att skildra eliten i täten och motionärer på de platser det har gått att sända ifrån, säger SVTs projektledare Johan Bernhagen som framhäver att man nu även kan komma åt motionärer och publik var som helst längs spåret.

Tekniken som används är mobilvideo över befintligt 3g-nät, och man har i förväg mätt upp var mottagningen är mest optimala för att sända videosekvenser till SVT:s ob-buss som i sin tur kablar ut livematerialet till tv-tittarna.

Komplement

Vasaloppets vd Jonas Bauer menar att satsningen på 3g-video är ett komplement till de reguljära tv-sändningarna, men kan absolut komma att utökas i framtiden med både fler kameror och fler funktioner.

– Det här är en fortsättning på vår tidigare väldigt populära sms-tjänst för att se var familjemedlemmarna befinner sig i spåren, berättar Jonas Bauer som ser positivt på en bredare bevakning av en av landets största familjefester.

Ericssons me-on-tv-tjänst körs redan i dag av ett holländskt produktionsbolag och det här är första gången den används i svensk television.

  • Annons 3

Fler nyheter

Tele2 och Deutsche Telekom i nytt avtal

Nu ska Tele2:s kunder få bättre kvalitet när de är utomlands.
Den svenska operatören har ingått avtal med Deutsche Telekom Global Carrier, vilket ska ge bättre redundans, tillgänglighet och kvalitet vid roaming.

  • Annons 4

Netnordic köper upp Tedako

Systemintegratören Netnordic har tidigare köpt Radpoint och Efftel. Nu läggs ytterligare ett tillväxtstrategiskt förvärv till listan: Tedako.
– Netnordic växer och behöver mer kapacitet, säger koncernchefen Jarl Øverby.