nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Tornado 348 är inte den bästa telefon som passaerat testlabbet, men absolut den tunnaste.

Kazam Tornado 348 – Tunn som tusan

Kazam Tornado 348 är oväntat välbyggd och en av de tunnaste och lättaste mobilerna som går att uppbringa. Det och ett hyggligt pris uppväger vissa andra brister.

  • Artikel annons 1

Designmaneren för Tornado 348 har lånats oblygt ur Apples verktygslåda. Knappast originellt men jämfört med tidigare Kazam-modeller innebär det många steg upp i både utseende och kvalitetskänsla. Lägger man 348:an bredvid en Iphone 6 framstår den senare dessutom som knubbig för Kazam har hyvlat ner tjockleken på sin telefon till blott 5,15 millimeter. Tunnare går visst inte utan att ta bort hörlurskontakten. Nackdelen är att det blir mindre plats för batteri och någon minneskortsläsare fick inte heller rum. Med grundsystemet borträknat har det inbyggda minnet bara runt 10 GB tillgängliga för användaren så risken är att det att snabbt bli fullt. Att det går att ansluta usb-minnen till telefonen kan möjligen underlätta när det är dags att rensa bland bilder och andra filer men till vardags är det knappast en praktisk lagringslösning.

Riktigt trist kamera

Tekniskt är Tornado 348 en mellanklasslur, tyvärr utan 4g men fina vardagsprestanda i övrigt. Skärmen har bra skärpa och betraktningsvinkel men uppdateringen är inte oväntat långsammare än hos telefoner i premiumsegmentet med oskarp text vid skrollning som följd. Väldigt långt ifrån toppklass är tyvärr kameran som inte alls matchar resten av telefonen. Blixten bör helt undvikas men förmågan att utan den hantera bristande ljus är lika dålig, som att välja mellan pest och kolera med andra ord.

Som vanligt hos Kazam är det i princip Android i grundversion som gäller, i Tornado 348 handlar det om version 4.4.2. Det passar telefonen fint och fungerar utan krångel. Vi upptäcker några missade översättningar i menyer men det kan vi leva med. Någon uppdatering till Lollipop är inte utlovad men vi hoppas att den kommer eftersom det skulle lyfta användarupplevelsen ytterligare.

Generös garanti

Något som Kazam så vitt vi vet är ensamma om är deras skärmgaranti. Först gången du spräcker skärmen byts den gratis, det är bara att lägga telefonen i ett vadderat kuvert och skicka in den. Bra är också möjligheten att få hjälp på distans om något med telefonen strular, appen Rescue gör det möjligt för supporten att göra en fjärrdiagnos om du får problem. Registrerar man sig räcker garantin i tre år.

Värderar man kameran lågt är Tornado 348 sammantaget en trevlig telefon till ett bra pris med det häpnadsväckande formatet som främsta köpargument.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Här är Plantronics nya namn

AMSTERDAM. Plantronics köpte Polycom under förra året. Nu har man bestämt sig för att byta namn.
– Namnet kommer från grekiska ordet för många, säger Paul Clark.

Conscia Netsafe vinner Cisco-pris

”Customer Experience Partner of the Year 2018. På Ciscos stora partnergala ärades Conscia Netsafe med titeln.
– De har varit först och kommit längst, säger Johan Stenstrand, partnerchef på Cisco.

”Vi har fått in en bra täckning av vår planet”

För två månader sedan släppte Tre sitt företagsabonnemang 3Världen Företag.
Och enligt Sofia Krook, ansvarig för B2B, har lanseringen varit enormt lyckad.
– Vi är jättenöjda och vi ser att det är otroligt attraktivt på marknaden, säger hon.

Iioote expanderar till Stockholm

”Marknadsmoment” och stort säljpotential inom IoT. Det är vad som fått systemintegratören Iioote att inta huvudstaden.
Ni ska man bygga upp ett ICT-kluster tillsammans med Qualit Solutions i Kista.