nr-logo

Strategisk kunskap om företagskommunikation

Kina surfar på stark streamingvåg

Livestreaming ökar världen över – allra mest i Kina. Landets 4,4 miljarder prenumerationer innebär en ökning med 86 procent på bara två år. Det visar rapporten TMT Predictions från Deloitte.

  • Artikel annons 1

Enligt den sjuttonde utgåvan av konsulten Deloittes rapport TMT Predictions (Technology Media och Telecommunications) väntas den globala marknaden för live-streaming uppgå till 545 miljarder dollar under 2018. Och hälften av de vuxna hushållen i USA och Europa väntas ha minst två prenumerationer på olika online-media under året – en siffra som spås dubbleras till fyra stycken prenumerationer per hushåll om ytterligare två år.

Viljan att betala för on demand-tjänster ökar bland konsumenterna och den kraftiga tillströmningen av antalet prenumeranter innebär en utmaning för branschen att hantera den belastning som uppstår på nätet när många vill titta samtidigt.

– En lösning är att flytta ut data i större delar av näten och närmare användaren. Näten behöver också lära sig känna igen individuella konsumtionsmönster för att kunna hantera flaskhalsarna bättre, säger Erik Olin, partner på Deloitte.

Smartphones driver på tillväxten

En drivande faktor bakom tillväxten är den massiva ökningen av smarta mobiltelefoner som ökar med fem miljoner enheter per dag, och som om tio år förväntas uppgår till två miljarder enheter.

I kombination med den ökande efterfrågan på live streaming ställer det större krav på den underliggande tekniken när konsumenter förväntar sig att kunna titta sömlöst mellan olika typer av enheter samtidigt.

– Man vill ju inte få veta att bollen gick i mål via mobilen när den fortfarande ligger på straffpunkten i TV-sändningen, säger Erik Olin.

Förutom den stora ökningen inom streaming och on demand-tjänster, och fortsatt dominans av smartphones förutspår rapporten stora framsteg inom maskininlärning.

  • Annons 3

Fler nyheter

”5g är ingen revolution”

Klart, men inte färdigt. Så beskriver Fredrik Tufvesson läget för 5g just nu.
– 5g testas ju redan, men det lär ta tid innan det når allmänheten, säger han till Telekom idag.

  • Annons 4

Fortlax jättesatsning – fördubblar kapaciteten

Kapacitetsbristen ledde till tappade affärer. Därför storsatsar nu Fortlax på nytt datacenter.
Till sommaren ska det stå klart, men kunderna står redan på kö.
– Vår satsning verkar vara 100 procent rätt, säger Anders Berglund, vd för företaget.

Prenumerera på Telekom idags nyhetsbrev. Det är helt gratis. Anmäl dig här