nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Kina surfar på stark streamingvåg

Livestreaming ökar världen över – allra mest i Kina. Landets 4,4 miljarder prenumerationer innebär en ökning med 86 procent på bara två år. Det visar rapporten TMT Predictions från Deloitte.

  • Artikel annons 1

Enligt den sjuttonde utgåvan av konsulten Deloittes rapport TMT Predictions (Technology Media och Telecommunications) väntas den globala marknaden för live-streaming uppgå till 545 miljarder dollar under 2018. Och hälften av de vuxna hushållen i USA och Europa väntas ha minst två prenumerationer på olika online-media under året – en siffra som spås dubbleras till fyra stycken prenumerationer per hushåll om ytterligare två år.

Viljan att betala för on demand-tjänster ökar bland konsumenterna och den kraftiga tillströmningen av antalet prenumeranter innebär en utmaning för branschen att hantera den belastning som uppstår på nätet när många vill titta samtidigt.

– En lösning är att flytta ut data i större delar av näten och närmare användaren. Näten behöver också lära sig känna igen individuella konsumtionsmönster för att kunna hantera flaskhalsarna bättre, säger Erik Olin, partner på Deloitte.

Smartphones driver på tillväxten

En drivande faktor bakom tillväxten är den massiva ökningen av smarta mobiltelefoner som ökar med fem miljoner enheter per dag, och som om tio år förväntas uppgår till två miljarder enheter.

I kombination med den ökande efterfrågan på live streaming ställer det större krav på den underliggande tekniken när konsumenter förväntar sig att kunna titta sömlöst mellan olika typer av enheter samtidigt.

– Man vill ju inte få veta att bollen gick i mål via mobilen när den fortfarande ligger på straffpunkten i TV-sändningen, säger Erik Olin.

Förutom den stora ökningen inom streaming och on demand-tjänster, och fortsatt dominans av smartphones förutspår rapporten stora framsteg inom maskininlärning.

  • Annons 3

Fler nyheter

Box presenterar ny tjänst

Lagra din data var du vill – utan att det påverkar användarupplevelsen. Nu har molnföretaget Box lanserat sin nya tjänst.
– Med Box Zones får företaget det bästa av två världar, säger Jeetu Patel, produktchef på företaget.

  • Annons 4

Nytt nordiskt samarbete om 5g

Världens första sammanlänkade 5g-region. Under årets nordiska statsministermöte undertecknades en ny avsiktsförklaring.
– Utvecklingen av 5G är på frammarsch och den nordiska regionen ska ligga i framkant i den utvecklingen, säger statsminister Stefan Löven.

Så hanterar Telekom idag GDPR

Arbetet med dataskyddsförordningen, GDPR, har varit intensivt den sista tiden för att vi ska vara klara till den 25 maj. Nu finns alla bitar på plats hos Telekom idag och vår ägare Pauser Media.

Operatörerna: ”Skapas risker för monopolisering”

Konkurrens ger snabb och bred nätutbyggnad. Men i skiftet till 5g finns det stora risker för att enskilda aktörer får osunda fördelar.
– De föreslagna auktionsreglerna för 700 MHz-auktionen är inte konstruerade för att säkerställa hård konkurrens, säger Samuel Skott på Tele2.

Utmanaren: ”Verkligheten har kommit ikapp vår idé”

Ett mobilabonnemang som inte kostar pengar – men där användarna får betala med sin tid.
Det är uppstickaren Wifogs strategi för att kapa till sig marknadsandelar.
– Det här är en affärsmodell man kan använda inom många branscher, säger Peter Håkansson, vd för företaget.