nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Trots häftig hårdvara känns Xperia Z5 Compact ibland trög och kameran övertygar inte som "världsbäst".

Kompakt premium utan riktig udd

Det är alltid svårt att leva upp till höga förväntningar och Sony Xperia Z5 Compact når inte hela vägen fram.

  • Artikel annons 1

Andra media har redan hunnit hylla Sony Xperia Z5 Compact (puh vilket långt namn) och visst är det här en riktigt trevlig telefon. Inte minst känns den mer harmonisk i formgivningen är föregångaren Z3 Compact. Att få riktiga premiumprestanda i kombination med smidiga yttermått, om än något knubbig mage, är också tilltalande. Samtidigt har vi svår att helt stämma in i hyllningskören.

Bästa kameran – inte

Sony hävdar till exempel själva att kameran i Z5 Compact (och systermodellerna) är den bästa i smartphonevärlden, vi håller inte med.

Visst är autofokusen snabb men vi upplever vissa problem med såväl färgåtergivning som detaljskärpa. Att använda den höga upplösningen till annat än digital zoom är inte heller lämpligt, i maxläget blir kvaliteten inte alls tillfredsställande. Egenskaperna i mörker är absolut fina men även här upplever vi att exempelvis Samsung Galaxy S6 och inte minst klassiska Lumia 1020 presterar ännu bättre resultat.

Oväntat trög

Inte heller när det kommer till prestandan är vi helt imponerade. I testverktyget Antutu gör Z5 Compact som väntat bra ifrån sig men någonstans måste Sony ha misslyckats med optimeringen av koden till bland annat fotoappen som ibland känns oväntat trög när man till exempel vill titta på senast tagna bild. Vid flera tillfällen får vi också problem med att skärmen inte riktigt vill lyda.

Samtidigt noterar vi att Z5 Compact vid hård belastning kan bli obehagligt varm och Sony varnar också för att exempelvis fotappen kan stängas automatiskt vid 4k-filmning om temperatur blir för hög.

Smart placerad avtrycksläsare

Men nu har vi gnällt tillräckligt för i övrigt gillar vi verkligen Xpeia Z5 Compact. Sony har gjort en välbehövlig upprensning av sin Android-tolkning som nu är en välavvägd mix mellan grundupplägget från Google och egna appar för bland annat media.

En nyhet för Sonys del är fingeravtrycksläsaren som placerats på höger sida av telefonen. Där sitter den utmärkt för åtminstone högerhänta och när det kommer till förmågan att läsa av tummens mönster blir det med beröm godkänt.

Lite nördig men säkert uppskattad hos spelfantaster är den nya appen Live Screen Streaming. Den gör precis vad det låter som, det vill säga livestreamar det du har på skärmen via Youtube eller Twitch. Självklart kan du visa din egen nuna och kommentera det du gör samtidigt som du spelar eller kanske mer professionellt demonstrerar något.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Så blir Net1 under Teracom

I mars införlivades Net1 i Teracom och Maria Sandgren tog över som vd.
Nu avslöjar hon vilken väg företaget sak gå framöver.
– Vi har börjat titta på hur vi framöver kan bygga ut vårt mobilnät, säger hon.

De här samarbetsverktygen använder vi

Under torsdagen gick Telekom idag-konferensen Connect19 av stapeln. Fokus var den digitala arbetsplatsen och collaboration. Men hur ser det ut i verkligheten?
Vi ställde frågan om vilket samarbetsverktyg som användes till konferensdeltagarna.