nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Kritiken: PTS skönmålar och ger falska förhoppningar

PTS sänder ut felaktiga signaler – bredbandsmålet är inte inom räckhåll.
Det menar branschorganisationen It&telekomföretagen som i en kommentar ger myndigheten besk kritik.

  • Artikel annons 1

Det var i förra veckan som Post- och telestyrelsen, PTS, presenterade sin årliga bredbandskartläggning. Enligt den hade 77 procent av alla hushåll och företag i Sverige tillgång till 100 Mbit/s i fjol – vilket var en ökning med 5,6 procentenheter jämfört med året dessförinnan.

Men även om det onekligen byggs bredband landet runt – menar branschorganisationen It&telekomföretagen att det inte är tillräckligt. I en kommentar skriver de: ”Det är mycket olyckligt att PTS uttalande i samband med rapporten ger sken av att utbyggnaden går som tåget och att regeringens bredbandsmål är inom räckhåll. Det är en bild som branschen inte delar”.

Ser flera problem

Med det menar de att den mest utmanande delen av utbyggnaden återstår. Landsbygd och glesbygd är många gånger inte särskilt attraktivt för marknadsaktörerna – och hur det ska lösas ser man som problematiskt. Vidare skriver de att Trafikverkets långa handläggningstider, personberoende samt icke-transparenta handläggningsprocesser är fortsatta hinder för utbyggnaden. Därtill tillkommer även Trafikverkets besked om att de mindre vägarna inte tål fiberläggning.

Så sammantaget har branschen inte alls den ljusa bilden av läget som PTS har. Avslutningsvis skriver de.

”Om inte PTS har lösningar på dessa utmaningar ställer vi oss kritiska till att myndigheten sänder signalen om att ’överlag ser det positivt ut’ till allmänhet och ansvariga politiker. Det är att skönmåla och att bygga falska förhoppningar”.

Taggar:,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Luleå bygger testmiljö för 5g

Snart ska Luleå få 5g. Stadens universitet kommer tillsammans med bland annat Telia och Ericsson bygga en testmiljö.
– Vi är upprymda över att få en av de första 5g-installationerna i Sverige, säger projektledaren Karl Andersson.