nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Kunskapsbrist bromsar iot-utvecklingen

Enligt de svenska företagen finns det bra förutsättningar för uppkopplade lösningar. Men både kunskaper och resurser saknas för att öka satsningen inom teknikområdet.

  • Artikel annons 1

Telenor Connexion har låtit genomföra en undersökning hos läsarna av tidningen Ny Teknik som visar att landets företag inte har tillräckligt med kompetens för att varken kunna utveckla eller använda uppkopplade lösningar, iot.

Enligt iot-barometern 2017, som undersökningen kallas, framgår följande:

*1 av 4 svenska företag har redan implementerade iot-lösningar.

*Inom it- och telekomsektorn använder 2 av 5 företag iot-lösningar inom verksamheten.

*Hälften av alla it- och telekomföretag har med iot på önskelistan med kommande satsningar under de kommande 12 månaderna.

*Även inom Tillverkningsindustrin och transportbranschen är intresset stort beträffande iot-lösningar.

Många osäkra

Men rapporten visar även att det råder stor osäkerhet inom de svenska företagen. Närmare sextio procent av företagen uppger att de inte har tillräckligt med information för att ta ställning till hur de ska satsa. Och närmare hälften anser att det största hindrat är brist på kompetens inom iot.

– En förklaring till kompetensbristen är den snabba iot-utvecklingen där Sverige har väldigt goda förutsättningar sett till bland annat befintlig infrastruktur och ingenjörskunnande, säger Mats Lundquist, vd på Telenor Connexion, som kommentar till rapporten.

Vid sidan om osäkerheten är dock de flesta företag införstådda med att iot-lösningar är en bra väg till förbättrad kundservice och nya intäktskällor.

  • Annons 3

Fler nyheter

Box presenterar ny tjänst

Lagra din data var du vill – utan att det påverkar användarupplevelsen. Nu har molnföretaget Box lanserat sin nya tjänst.
– Med Box Zones får företaget det bästa av två världar, säger Jeetu Patel, produktchef på företaget.

  • Annons 4

Nytt nordiskt samarbete om 5g

Världens första sammanlänkade 5g-region. Under årets nordiska statsministermöte undertecknades en ny avsiktsförklaring.
– Utvecklingen av 5G är på frammarsch och den nordiska regionen ska ligga i framkant i den utvecklingen, säger statsminister Stefan Löven.

Så hanterar Telekom idag GDPR

Arbetet med dataskyddsförordningen, GDPR, har varit intensivt den sista tiden för att vi ska vara klara till den 25 maj. Nu finns alla bitar på plats hos Telekom idag och vår ägare Pauser Media.

Operatörerna: ”Skapas risker för monopolisering”

Konkurrens ger snabb och bred nätutbyggnad. Men i skiftet till 5g finns det stora risker för att enskilda aktörer får osunda fördelar.
– De föreslagna auktionsreglerna för 700 MHz-auktionen är inte konstruerade för att säkerställa hård konkurrens, säger Samuel Skott på Tele2.

Utmanaren: ”Verkligheten har kommit ikapp vår idé”

Ett mobilabonnemang som inte kostar pengar – men där användarna får betala med sin tid.
Det är uppstickaren Wifogs strategi för att kapa till sig marknadsandelar.
– Det här är en affärsmodell man kan använda inom många branscher, säger Peter Håkansson, vd för företaget.