nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Kunskapsbrist bromsar iot-utvecklingen

Enligt de svenska företagen finns det bra förutsättningar för uppkopplade lösningar. Men både kunskaper och resurser saknas för att öka satsningen inom teknikområdet.

  • Artikel annons 1

Telenor Connexion har låtit genomföra en undersökning hos läsarna av tidningen Ny Teknik som visar att landets företag inte har tillräckligt med kompetens för att varken kunna utveckla eller använda uppkopplade lösningar, iot.

Enligt iot-barometern 2017, som undersökningen kallas, framgår följande:

*1 av 4 svenska företag har redan implementerade iot-lösningar.

*Inom it- och telekomsektorn använder 2 av 5 företag iot-lösningar inom verksamheten.

*Hälften av alla it- och telekomföretag har med iot på önskelistan med kommande satsningar under de kommande 12 månaderna.

*Även inom Tillverkningsindustrin och transportbranschen är intresset stort beträffande iot-lösningar.

Många osäkra

Men rapporten visar även att det råder stor osäkerhet inom de svenska företagen. Närmare sextio procent av företagen uppger att de inte har tillräckligt med information för att ta ställning till hur de ska satsa. Och närmare hälften anser att det största hindrat är brist på kompetens inom iot.

– En förklaring till kompetensbristen är den snabba iot-utvecklingen där Sverige har väldigt goda förutsättningar sett till bland annat befintlig infrastruktur och ingenjörskunnande, säger Mats Lundquist, vd på Telenor Connexion, som kommentar till rapporten.

Vid sidan om osäkerheten är dock de flesta företag införstådda med att iot-lösningar är en bra väg till förbättrad kundservice och nya intäktskällor.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Ny trend ger bättre koll på kunden

Det går att effektivisera sin företagstelefoni med en kontaktcenterlösning. Telekom idag kikar lite närmare på trenden som nått nyblivna telefonimästaren Sandvikens kommun och norska Elkjøp, där svenska Elgiganten ingår.

Telias köp ska pressa Telenor

Ett förvärv som ska stärka Telias närvaro i Norge.
Telekomjätten gjorde i somras upp med TDC om att köpa deras norska verksamhet.
Ett köp som ger stora möjligheter på marknaden.