nr-logo

Strategisk kunskap om företagskommunikation

Kunskapsbrist bromsar iot-utvecklingen

Enligt de svenska företagen finns det bra förutsättningar för uppkopplade lösningar. Men både kunskaper och resurser saknas för att öka satsningen inom teknikområdet.

internet-of-things
  • Artikel annons 1

Telenor Connexion har låtit genomföra en undersökning hos läsarna av tidningen Ny Teknik som visar att landets företag inte har tillräckligt med kompetens för att varken kunna utveckla eller använda uppkopplade lösningar, iot.

Enligt iot-barometern 2017, som undersökningen kallas, framgår följande:

*1 av 4 svenska företag har redan implementerade iot-lösningar.

*Inom it- och telekomsektorn använder 2 av 5 företag iot-lösningar inom verksamheten.

*Hälften av alla it- och telekomföretag har med iot på önskelistan med kommande satsningar under de kommande 12 månaderna.

*Även inom Tillverkningsindustrin och transportbranschen är intresset stort beträffande iot-lösningar.

Många osäkra

Men rapporten visar även att det råder stor osäkerhet inom de svenska företagen. Närmare sextio procent av företagen uppger att de inte har tillräckligt med information för att ta ställning till hur de ska satsa. Och närmare hälften anser att det största hindrat är brist på kompetens inom iot.

– En förklaring till kompetensbristen är den snabba iot-utvecklingen där Sverige har väldigt goda förutsättningar sett till bland annat befintlig infrastruktur och ingenjörskunnande, säger Mats Lundquist, vd på Telenor Connexion, som kommentar till rapporten.

Vid sidan om osäkerheten är dock de flesta företag införstådda med att iot-lösningar är en bra väg till förbättrad kundservice och nya intäktskällor.

Kommentarer

2 reaktioner till “Kunskapsbrist bromsar iot-utvecklingen”

  1. Erik Trolle skriver:

    Lær om MQTT protokollen:

  2. Erik Trolle skriver:

    Det undre mig at virksomheder ikke ved noget om IoT, der findes masser av videoer på Youtube om området. Denne video er ikke helt ny så der er nok sket mere, men den giver et godt indblik i MQTT protokollen til IoT som benyttes af mange i industrien og for mit vedkommende som privat.

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

  • Annons 3

Fler nyheter

Fler tror på intrång

En majoritet av alla it-chefer inom telekomindustrin tror att försöken till dataintrång kommer att öka. Men bara två av fem tror att de kommer öka investeringarna i företagets cybersäkerhet.

Fler mobilabonnemang och mer data

PTS senaste rapport om telekommarknaden bekräftar vad många inom telekombranschen redan förutspått. Mobilabonnemang med minst en Gigabyte per månad ökar och utbyggnaden av bredband via fiber börjar märkas.

  • Annons 4

Risk för missnöje när nätverket inte testas innan köp

Krönika

Vi har väl alla gått och letat efter täckning eller varit med om att Skypesamtalet hackar och bryts? När arbetsplatsens trådlösa nätverk inte längre klarar uppgiften är det oftast en uppgradering till modernare teknik som är lösningen. Men hur tar man reda på vilken utrustning som behövs för att möta behoven? Alla leverantörer kan idag […]

Prenumerera på Telekom idags nyhetsbrev. Det är helt gratis. Anmäl dig här