nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Läcka spred två miljoner personers data

I förra veckan utsattes T-Mobile för en cyberattack.
Operatören bekräftade att runt två miljoner kunder fått sina persondata exponerade.
– Vi ber verkligen om ursäkt för det här och besväret det medför, säger T-Mobile i ett meddelande.

  • Artikel annons 1

Amerikanska telekomjätten T-Mobile verkar vara hett villebråd för hackers. I förra veckan var operatören återigen utsatt för en cyberattack, och nu drabbades över två miljoner kunder.

I ett uttalande skriver företaget till sina kunder:

”Ingen av er finansiella data (kreditkortsnummer inkluderat) eller personnummer var involverat och inga lösenord har komprometterats. Men, du bör veta att en del av din personliga information har exponerats, vilket kan inkludera en eller fler av följande: namn, fakturaadress, telefonnummer, e-postadress samt kontotyp”.

Vidare avslöjar T-Mobile att attacken skedde måndagen 20 augusti och att den troligen kom ”utifrån”. Det är andra gången på bara ett par månader som operatören har utsatts, i maj framkom det att en bugg på företagets webb gjorde att vissa personer kunde få tillgång till adresser och pinkoder till konton tillhörande andra T-Mobile kunder.

Ny myndighet ska skydda

Säkerhetsbristen är pinsam för företaget och visar hur svårt det kan vara att värja sig mot attacker. Men i USA har man dragit igång en jätteapparat för att skydda sig. I slutet av juli beslutade Department of Homeland Security att man ska upprätta ett nytt cybercenter som ska skydda banker, telekomoperatörer, kraftbolag, samt annan infrastruktur mot attacker. 

Detta inte minst efter den befarade ryska inblandningen i presidentvalet samt att det blivit vanligare med riktade virus- och hackerattacker mot landet.

– Banditregimer och fintliga grupper sonderar kritiska system över hela världen medan vi pratar. Och utan aggressiva handlingar för att säkra våra nätverk, så är det bara en tidsfråga innan vi drabbas hårt här i vårt hemland, sade Kirstjen Nielsen, minister för hemlandsäkerhet, vid konferensen National Cybersecurity Summit.

Taggar:

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Så blir Net1 under Teracom

I mars införlivades Net1 i Teracom och Maria Sandgren tog över som vd.
Nu avslöjar hon vilken väg företaget sak gå framöver.
– Vi har börjat titta på hur vi framöver kan bygga ut vårt mobilnät, säger hon.

De här samarbetsverktygen använder vi

Under torsdagen gick Telekom idag-konferensen Connect19 av stapeln. Fokus var den digitala arbetsplatsen och collaboration. Men hur ser det ut i verkligheten?
Vi ställde frågan om vilket samarbetsverktyg som användes till konferensdeltagarna.