nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Luleå bygger testmiljö för 5g

Snart ska Luleå få 5g. Stadens universitet kommer tillsammans med bland annat Telia och Ericsson bygga en testmiljö.
– Vi är upprymda över att få en av de första 5g-installationerna i Sverige, säger projektledaren Karl Andersson.

  • Artikel annons 1

Karl Andersson, projektledare och tillförordnad verksamhetsledare vid Centrum för distansöverbryggande teknik

Det är i det treåriga projektet Wireless Innovation Arena som Luleå tekniska universitet ska bygga upp en testmiljö för 5g. Projektet har en budget på tolv miljoner och har precis startat.

– Tillsammans med projektets övriga parter kommer testbädden att erbjuda en unik möjlighet och bidra till nytänkande, innovation och affärsutveckling kopplat till 5G, säger Karl Andersson, projektledare och tillförordnad verksamhetsledare vid Centrum för distansöverbryggande teknik.

Universitetet står som paraply i projektet vars mål är att etablera en frodig miljö för forskning och innovation där studenter, forskare samt företag och organisationer tillsammans kan utveckla idéer.

– Runt trettio företag och organisationer har uttryckt intresse i att medverka och vi ä redo att starta. Tillsammans med projektets andra partner så kommer testbädden erbjuda en unik möjlighet att bidra till innovation och affärsutveckling rörande 5g. Visionen är att vi ska bli ett 5g-unversitet ,säger Karl Andersson.

Flera olika forskningsgrupper kommer att delta i 5g-resan och de representerar både teknisk forskning och de som inriktat sig på produkter mot slutanvändare. Därtill kommer LTU även att försöka få till olika samarbeten med andra regioner kring utvecklingen.

– Projektet är ett viktigt bidrag till universitetets mål att etablera norra Sverige som en attraktiv testregion säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, vicerektor vid Luleå tekniska universitet.

Etiketter:

  • Annons 3

Fler nyheter

Teknikchefen: ”Varje stad borde ha en CTO”

Möjligheterna är här och tekniken är på plats. Men fortfarande är realisationen av den äkta smarta staden långt borta. Därför efterfrågar Ericssons teknikchef tydligare ledarskap.
– Den smarta staden är inte längre en vision, komersiella 5G system är redan här, säger Erik Ekudden.

  • Annons 4