nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Med SDA tar Cisco företagens nätverk till nästa nivå

Software-Defined Access ska hantera de digitala nätverken med hjälp av automatiska processer och anpassade funktioner. Telekom idag har pratat med Dipesh Patel på Cisco om hur deras ai-integrerade lösning kommer revolutionera företagens sätt att jobba.

  • Artikel annons 1

Cisco Software-Defined Access (SDA) ger en ny dimension till att bygga och hantera nätverk, med en snabb och smart lösning. Det ai-integrerade systemet anpassar nämligen nätverket till användare, enheter och IoT utan att säkerheten påverkas. Dessutom styrs allt från en central plats, vilket gör policyhantering mycket enklare. Allt som tidigare sköttes via manuell hantering har nu omvandlats till automatiska processer.

– För det första ville vi göra ett system som snabbt kan identifiera användaren, IoT eller andra anslutna enheter. Sedan fokuserade vi på prestationshantering och hur vissa specifika användare eller enheter anpassar sina funktioner efter behov. Utöver det har vi integrerat underlager och överlager för en smartare anslutning, säger Dipesh Patel nätverksingenjör på Cisco.

Erbjuder förenklade lösningar

Tjänsterna levereras via Cisco ONE Software som erbjuder förenklade lösningar med licensbärbarhet och flexibla betallösningar. Användare kan alltså påbörja sin digitala nätverksresa med dagens portfolio och veta att de snart kommer kunna integrera nya innovationer med hjälp av Ciscos mjukvara.

Skillnaden mot liknande system ligger i att SDA förenklar distributioner med LAN, WLAN och WAN, samt ökar nätverkssäkerheten, minskar risker och möjliggör snabbare service, vilket leder till ökad kontinuitet och minskad OpEx. Jämför man med andra system så tvingar de nätverksadministratörer att ständigt uppdatera säkerhetspolitiken.

Felkonfigurationer orsakar serviceavbrott

– Dessa processer är arbetskrävande och leder ofta till felkonfigurationer som orsakar serviceavbrott i nätverket, kräver felsökningar och ökar kostnaderna. SDA tillåter nätverksadministratörer att konsekvent och snabbt tillämpa policyuppdateringar på några minuter istället för timmar eller veckor, säger Dipesh Patel.

Även om SDA öppnar upp många möjligheter så har systemet fortfarande en del tekniska funktioner som behöver förbättras. Framförallt ligger den stora utmaningen i att anpassa och omstrukturera personalen efter det nya systemet.

Kan behöva omstrukturera personalresurser

– Systemet är inte riktigt polerat ännu, utan behöver mer arbete. Nu fungerar det helt automatiskt, men skulle något gå fel i exempelvis underlagen, behöver man veta hur man åtgärdar sådana problem manuellt. Därför kan man behöva omstrukturera personalresurserna på företaget, säger Dipesh Patel.

I framtiden vill Cisco göra det möjligt för företag att testa olika funktioner innan man väljer att implementera det. Vill man exempelvis ha en funktion så ska den direkt gå i produktion, medan om man säger nej så ska den gå tillbaka till Cisco för vidareutveckling.

Etiketter:

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.