nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Mer bredband till glesbygden

Via Statens Jordbruksverk vill regeringen lägga ett antal miljoner kronor för effektivare bredbandsutbyggnad för hela landsbygden.

Sven-Erik Bucht
  • Artikel annons 1

Det handlar om 150 miljoner kronor som regeringen vill satsa på att bredband byggs ut på landsbygdens glesbefolkade områden. Uppdraget är överlämnat till Statens Jordbruksverk.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht är nöjd.

– Det här beslutet är en tydlig signal från regeringen. Vi ser behovet av att bredband byggs ut i hela landet, även i de väldigt glesa områdena. Det måste vara möjligt att bo, leva och jobba i hela landet, säger han i ett uttalande.

1 miljard extra

I samband med detta har regeringen i dag beslutat om förslag till ändring av det svenska landsbygdsprogrammet 2014-2020. En av förändringarna är att stödet till utbyggnad av bredband på landsbygden ökas med en miljard kronor. Regeringens totala satsning på bredbandsutbyggnad i Sverige blir därmed 4,25 miljarder kronor. En satsning som aviserades redan under budgetpropositionen tidigare i år.

Förslaget är skickat till den europeiska kommissionen för godkännande innan de kan träda i kraft.

  • Annons 3

Fler nyheter

Huaweis nya router – en utmanare till adsl

Markant bättre täckning och hastigheter på upp till 100 megabit.
Huawei lanserar nu en ny router som konkurrerar med adsl-alternativ.
– Med WTTx kan vi redan nu erbjuda slutanvändare 5g-upplevelser i 4g-nätet, säger Kenneth Fredriksen chef för Huawei i Sverige.

Med förvärvet av Radpoint hoppas NetNordic bli ledande

Sammanslagningen med Radpoint ska skapa en ledande nordisk aktör i inom nätverk, it-säkerhet och smarta datacenter. Förvärvet innebär att NetNordic växer rejält på den svenska marknaden.
– Nu visar vi att vi menar allvar med Sverige, säger Joakim Harging, vd på NetNordic Communication till Tekekom idag.

  • Annons 4

”Datacenter-branschen kommer explodera”

Sverige är hett i datacenter-världen – och det spiller över på andra branscher.
Inte minst byggindustrin som ser gyllene lägen här i landet.
– Vi ser Sverige som en jättelovande marknad, här är perfekta förhållanden för datacenters, säger Thomas O’Connor på Collen.