nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Microsoft och E-on ska utveckla effektiva smarta hem-lösningar

Energi som tjänst – istället för att leverera el.
E.on har inlett ett samarbete med Microsoft för att göra våra hem smartare.
– Digitalisering, IoT och ai ger oss nya möjligheter att erbjuda våra kunder ökad effektivitet och bekvämlighet, säger Karsten Widberger.

  • Artikel annons 1

Det är länge sedan man etablerade begreppet ”det smarta hemmet”. Digitaliseringen innebär effektivitetsvinster, lägre energikostnader samt förbättrat vardagsliv. Men även om vissa förbättringar har gjorts så är det fortfarande en bit kvar till visionen.

Det ska E.on och Microsoft ändra på och tillsammans har de utvecklat en ny smarta hem-lösning. Denna fokuserar på användning av energi och målsättningen är att samla alla data från elektriska apparater i hemmet på en och samma plattform. Det innebär värme- och kylsystem, solcellsinstallationer, batterier eller laddare för elfordon.

Ai ska lära sig med tiden

Det hela presenteras på ett tydligt och enkelt sätt i en app där kunder kommer kunna överblicka sitt energiflöde.

I takt med att allt fler prylar blir uppkopplade, kommer ai:n att ta med detta i sina beräkningar, och plattformen ska ständigt lära sig nya saker. Efterhand ska systemet kunna utvecklas till en slags personlig assistent.

Exempel på saker som ai:n ska kunna hantera är att förutse när de som bor i huset kommer hem och i förväg ställa in temperaturer och ljusnivåer i rummen. Den kommer också kunna ställa in energikonsumtionen så att enbart egen-producerad el används när det är möjligt.

Först i Europa

Systemet kommer även att kunna hantera överskottsel från ett batteri eller ett solcellssystem och sälja detta på marknaden, om priset är högt och affären är fördelaktig för den som äger huset. Därtill kommer systemet att kunna känna av när billig förnybar el finns tillgänglig på elnätet, om den el som produceras i hemmet inte räcker till. E.ON säger att de kommer att vara det första energiföretaget i Europa som kan erbjuda den här lösningen.

– Som ett resultat av samarbetet med Microsoft, kommer vi att bidra till en tydlig förflyttning inom smarta hem-marknaden. Vi presenterar en lösning som tar alla delar av energianvändningen till en ny nivå. Vår lösning är baserad på bästa möjliga teknologi och kommer att vara under ständig utveckling, säger Karsten Wildberger

Årligen säljs det runt 40 000 smarta hem-system i Europa. Enligt marknadsstudier förväntas de öka till över 200 000 inom tre år.

Etiketter:,

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.