nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Mobilsurf snabbast någonsin

I takt med utbyggnaden av nätverk och förbättrad täckning ökar av förståeliga skäl även surfhastigheterna. Men de regionala skillnaderna är fortfarande mycket stora.

  • Artikel annons 1

Genomsnittet för mobilsurfen i Sverige ligger nu på 31 Mbit/s. Och de som vill ha den snabbaste surfen ska söka sig till Gotland där man kan uppnå en snitthastighet på hela 43 Mbit/s. Det visar den senaste rapporten från Bredbandskollen, där det även framkommer hur stora skillnader det är beroende på vart i Sverige man befinner sig.

I Blekinge län är snitthastigheten nästan halva jämfört med Gotland. 23 Mbit/s får Blekingeborna nöja sig med och har därmed sämst surfhastigheter i hela Sverige, även om Kronoberg län ligger mycket nära samma bottenmarkering.

Stockholm bara trea

Näst snabbast surf finns i Västernorrlands län med 37 Mbit/s och först på tredje plats kommer Stockholm med snittsurf på 36 Mbit/s. Sammantaget har den genomsnittliga hastigheten för att ta emot data i mobilnäten ökat med cirka 5 Mbit/s under en femårsperiod.

Sammanställningen är gjord utifrån 4,3 miljoner mätningar i mobilnäten med Bredbandskollens appar mellan den 1 januari och den 31 mars 2017. Bredbandskollen är ett verktyg utvecklat av IIS, Internetstiftelsen i Sverige.

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Luleå bygger testmiljö för 5g

Snart ska Luleå få 5g. Stadens universitet kommer tillsammans med bland annat Telia och Ericsson bygga en testmiljö.
– Vi är upprymda över att få en av de första 5g-installationerna i Sverige, säger projektledaren Karl Andersson.