nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Mobiltrafiken kommer öka lavinartat 2018

Under 2017 ökade den globala mobiltrafiken rejält.
Och den trenden kommer att fortsätta även i år, särskilt i Europa.

  • Artikel annons 1

I somras avskaffades äntligen roamingkostnaderna inom EU. Och det syntes direkt. Under sommaren ökade mobiltrafiken med 600-800 procent jämfört med 2016.

– Roam Like at Home har höjt konsumenternas förväntningar på högkvalitativ prisvärd service när de är ute och reser. Operatörer i andra regioner tittar nu på att ta efter [EU reds.anm] för att kunna erbjuda bättre paket till abonnenter, samtidigt som de vill optimera trafikflöden och göra kostnadseffektiviseringar, säger Mikaël Schachne på belgiska Bics.

Händer mycket i Afrika

Och studien pekar på att ökningen av LTE-mobiltrafiken kommer fortsätta även under 2018.

EU:s avskaffade roamingkostnader är självklart en del av förklaringen, men även globalt händer det mycket. Bland annat har antalet mobiloperatörer som erbjuder minst LTE ökat med 25 procent bara det senaste året. I Afrika har allt fler operatörer tagit klivet upp – och nu förutspås infrastrukturutbyggnaden i de länder och områden där LTE-täckning saknas dra igång.

Etiketter:,

  • Annons 3

Fler nyheter

Södra påbörjar 5g-resan

Ett första steg mot automation via 5g. Skogsägarföreningen Södra ansluter till Telias partnerprogram för 5g och tillsammans med operatören ska de utveckla tekniken vid massabruket i Mörrum.

  • Annons 4