nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Modernare it ska ge fler anställda

Ny teknik kan användas för att effektivisera genom att automatisera roller för att minska antalet tjänster inom företag. Anledningen till att Pär Rasmusson tog tjänsten som cio på Samhall är det motsatta. Han ska modernisera så att företaget kan växa med ännu fler anställda.

  • Artikel annons 1

För sex år sedan tog han på sig uppdraget att som cio få ordning på Kronofogdemyndighetens it-verksamhet. Myndigheten hade en föråldrad it-infrastruktur med mer eller mindre samverkande system från olika tidsepoker. Till sin hjälp hade Pär Rasmusson myndighetens it-stab på fem personer. När han lämnade tjänsten på Kronofogdemyndigheten hade han byggt upp en it-organisation med över 250 medarbetare inklusive konsulter. Under dessa år utvecklades myndighetens it-uppdrag från att syssla med drift och underhåll till att driva digitalisering genom förnyelse och utveckling. I och med detta kändes det som att han var färdig och därmed redo för en ny utmaning.

När Ti träffar Pär Rasmusson har han varit cio på Samhall i sex veckor.

Vad skiljer din nuvarande tjänst jämfört med hos Kronofogdemyndigheten?

– Jag har numera ett mer tydligt affärsfokus. Jag sitter med i ledningsgruppen för att driva Samhalls digitala affärsutveckling. På många sätt är det ett större och mer omfattande arbete jämfört med mitt tidigare.

Trots att han just påbörjat sitt nya jobb har Pär Rasmusson full koll på sitt uppdrag. Och det är även själva anledningen till varför han tycker rollen är så intressant.

– Vi ska digitalisera för att växa. Målet är att vi har 30 000 anställda till år 2020, vilket är nästan 5 000 fler än idag. En del av mitt uppdrag går ut på att komma på hur vi kan använda oss av digital teknik för att nå det målet.

 

AI och VR för Samhall

Det handlar bland annat om att hitta eller utveckla digitala verktyg för enkel effektiv information och planering, gemensamt och åtkomligt för företagets samtliga anställda. Enligt Pär Rasmusson handlar det även om att få företagets anställda att känna sig delaktiga i företaget och om att känna gemenskap.

En annan sida av rollen som cio handlar om att hålla koll på vart jobben för Samhalls anställda kommer att finnas i framtiden och vilka nya arbetstillfällen som kommer att skapas via digitaliseringen.

– Artificiell intelligens och virtual reality är jätteintressanta teknikområden. Hur kan vi använda den tekniken för att underlätta för till exempel funktionshindrade och hjälpa dem ut i arbetslivet?

Som cio på Samhall har Pär Rasmusson stor frihet att experimentera och driva innovationsfrågor. För detta kommer han att använda sig av kunniga konsulter och externa partners som är specialiserade inom sina områden. Men han kommer även starta projekt tillsammans med företag, som redan anlitar Samhalls anställda, för att testa ny teknik och nya metoder.

Samhalls interna it-styrka består idag av omkring 20 personer, men många roller är outsourcade eller överlagda på externa partners. Pär Rasmussons mål är dock att öka it-bemanningen, bland annat för att kunna förnya och modernisera it-infrastrukturen inom företaget.

– Att växa och modernisera samtidigt som vi sparar på utgifter är lika viktiga delar. Precis som många andra stora företag har vi en it-skuld som behöver avskrivas och balanseras mot förnyelsen av it-infrastrukturen. Men det är egentligen vardagligt arbete för it-chefer, förklarar han.

 

Från möbelbranschen

Trots att Pär Rasmusson idag har ett toppjobb inom it-Sverige är han ganska färsk inom branschen. Och till skillnad från andra it-toppar har han en aningen annorlunda bakgrund.

Fram till och med mitten på 90-talet arbetade han med familjens möbelhandel i Hemse på Gotland.

– Det var av olika anledningar inte längre hållbart att driva affärsverksamheten så jag avvecklade den. Och jag tvingades ta ställning till vad jag egentligen skulle bli för något, säger han och minns tillbaks.

Valet föll på teknik och 1996 började han plugga till dataingenjör på KTH, via Högskolan på Gotland. Fem år senare fick han anställning på Skatteverket där han jobbade i olika chefsroller och som it-strateg. 2007 gick han vidare till Riksantikvarieämbetet som it-chef. Och resten av historien kan ni.

Är du nöjd med ditt yrkesval?

– Jag får vara verksam inom ett oerhört intressant område, se utvecklingen på nära håll och dessutom själv vara med och påverka. Jo visst är jag nöjd, säger Pär Rasmusson och ler brett.

 

Texten publicerades ursprungligen i Telekom idag nr 6/7 2017. Tecknar du en prenumeration så får du tillgång till allt material som Telekom idags redaktion producerar. Här hittar du aktuella erbjudanden.

Taggar:

  • Annons 3

Fler nyheter

Tele2 och Deutsche Telekom i nytt avtal

Nu ska Tele2:s kunder få bättre kvalitet när de är utomlands.
Den svenska operatören har ingått avtal med Deutsche Telekom Global Carrier, vilket ska ge bättre redundans, tillgänglighet och kvalitet vid roaming.

  • Annons 4

Netnordic köper upp Tedako

Systemintegratören Netnordic har tidigare köpt Radpoint och Efftel. Nu läggs ytterligare ett tillväxtstrategiskt förvärv till listan: Tedako.
– Netnordic växer och behöver mer kapacitet, säger koncernchefen Jarl Øverby.