nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Mycket choklad för pengarna

Kanske hade Nexus 5 vunnit på ett chockladfärgat yttre för att matcha kraftfulla Android Kitkat under huven. Här får man nämligen en snabb och välpakterad smartphone till ett rimligt pris.

  • Artikel annons 1

Första intrycket av LG Nexus 5 är en angenäm upplevelse. Gränssnittet är ljust och lättnavigerat och den gummiliknande baksidan ligger bekvämt i handen. Tidigt kan man också konstatera att här går det undan! Det flyter på ovanligt snabbt när man hoppar mellan spel, appar och webbsidor. Google har verkligen lyckats med optimeringen av Kitkat och det avskalade gränssnittet förstärker den rappa känslan. Att surfa är en 4g-dröm och både video och tunga spel flyter klanderfritt.

Extra funktioner

Nexus med nya Android Kitkat kommer med en hel del nyheter. Bland annat Google Nu, där du genom en svepning på hemskärmen få väderuppdateringar, hur köerna ser ut om du bilpendlar och om ditt fotbollslag vinner matchen de spelar. Här har Google lovat fortsatt utveckling för att användaren ska få mer ”personlig” information. En annan nyhet är OK Google, en röstsstyrd funktion för sökningar på nätet, liknande Appels Siri. Skillnaden är att funktionen inte behöver aktiveras för att användas. När som helst kan man säga OK Google samt sökordet så googlas träffar fram i en lista. En rolig funktion men eftersom den kräver engelsk språkinställning kan man diskutera om den verkligen kommer nyttjas i Sverige.

Med på köpet kommer också Quickoffice för dokumenthantering, NFC, stöd för trådlösa skrivare, trådlös laddning och 16 GB lagringsutrymme. Ska man anmärka på något så har det snålats lite med batteriet (2300 mAh) och att Google inte alls lagt krut på företagssäkerhet i Nexus 5.

Svag kamera

Utsidan är svart och avskalad, kanske lite tråkigt, eller stilren, beroende på hur man ser på saken. På sidorna sitter volymkontroll och on-off-knapp.

Rakt framifrån är skärmen, med hög pixeldensitet, väldigt skarp. Inga kladdiga fingeravtryck fastnar och färgerna är klara även i december-solljus. Svagheten är dock när du byter betraktningsvinkel, då blir färgerna lite fadda och inte alls lika kristallklara som rakt framifrån. Vad som helt saknas på utsidan är en dedikerad kameraknapp. Kameran är heller inte speciellt bra, bilderna blir fadda och dessutom tar autofokusen oacceptabelt lång tid på sig.

Sammanfattningsvis är det en mycket ren och snabb mobil med Android Kitkat. På plussidan finns också en enkel navigering och en prislapp på cirka 3 100 kronor. Det kan nog bli lätt att fastna för denna läckra chokladbit.

google

  • Annons 3

Fler nyheter

  • Annons 4

Tre och Bumbee Labs ingår avtal

Ett steg mot smartare städer. Det är vad Tre säger efter att ha tecknat avtal med IoT-företaget Bumbee Labs. Avtalet innebär att operatören levererar mobil uppkoppling.

Tele2:s företagschef avgår

Det blir viss omstrukturering hos Tele2. Detta då Tom Craig valt att kliva av som chef för svenska företagsmarknaden. Ny tillförordnad chef blir Fredrik Stenberg.

Informatica väljer svenska plattformen

Svenska Snow Software har kapat till sig en storaffär. Detta då Företagsmoln-jätten Informatica väljer deras plattform.
– Vi valde Snow på grund av produktens helhetsomfattning, säger Richard Scott på Informatica.