nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

När hackers får tillgång till AI

Samtidigt som företag och organisationer effektiviserar olika funktioner inom sina verksamheter så pågår samma teknikutveckling i de kriminella kretsarna. Nu varnar en mjukvaruutvecklare för vad som kan komma.

  • Artikel annons 1

När Mcafee, utvecklare av säkerhetsmjukvara, siar om cybersäkerheten 2018 höjer de ett varningens finger. Det är sannolikt inte bara företag och organisationer som kommer att dra nytta av möjligheterna som artificiell intelligens och machine learning för med sig. Med tanke på att en AI kan behandla enorma mängder data kan det innebära ett tekniskt genombrott för hackers över hela världen.

AI mot AI

Enligt Mcafee är artificiell intelligens av olika slag perfekt för organisationer att använda för att täta cybersäkerheten. Men på andra sidan kommer likvärdig teknik att användas för att penetrera och söka upp svagheter i säkerheten. Och detta på bråkdelen av den tid det tar för en mänsklig hacker.

– Utvecklingen av ransomware under 2017 borde påminna oss om hur aggressiva hot kan visa sig vara när anfallarna blir uppfinningsrika och anpassar sig i motsvarande takt som försvararna gör, säger Steve Grobman, teknisk chef för Mcafee.

Medvetenhet viktigt

Och visst – Mcafees existens hänger på att utveckla och sälja nya programvaror för att skydda mot nya hot. Därför är det kanske inte så konstigt att de varnar för detta. Men samtidigt, i brist på andra källor, så har de en poäng. Och kanske är det något som vi i branschen måste diskutera på allvar.

– Vi måste erkänna att trots att teknologi som machine learning, deep learning och artificiell intelligens kommer utgöra hörnstenarna av morgondagens cyberförsvar, så jobbar våra motståndare precis lika ihärdigt för att implementera den nya tekniken i sina verksamheter. Och i så många fall när det gäller cybersäkerhet kommer den mänskliga intelligensen förstärkt med teknologi att utgöra den vinnande faktorn mellan anfallare och försvarare, säger Steve Grobman i ett uttalande.

Ett steg i försvarsarbetet, oavsett vilken mjukvara man använder som skydd, är enligt Mcafee att samtliga medarbetare är medvetna om riskerna. Och det kan handla om så enkla saker som hur man använder företagsmejl utanför de skyddande väggarna.

Etiketter:, ,

  • Annons 3

Fler nyheter

HPE ska ta ledningen inom lagring med nya Primera

Deras nya plattform sägs omdefiniera affärskritisk lagring – tack vare industrins mest avancerade ai och maskininlärning.
– Primera är självkörande, självläkande och självoptimerande, säger Stephan Andersson, Sverigechef för hybrid it på HPE, till Telekom idag.

Tieto och Evry går ihop

Analys

It-konsultbolagen Tieto och Evry slår sina påsar ihop. Tillsammans vill de bli en storspelare på den nordiska marknaden för digitalisering.

  • Annons 4

Teknikchefen: ”Varje stad borde ha en CTO”

Möjligheterna är här och tekniken är på plats. Men fortfarande är realisationen av den äkta smarta staden långt borta. Därför efterfrågar Ericssons teknikchef tydligare ledarskap.
– Den smarta staden är inte längre en vision, komersiella 5G system är redan här, säger Erik Ekudden.