nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

När hackers får tillgång till AI

Samtidigt som företag och organisationer effektiviserar olika funktioner inom sina verksamheter så pågår samma teknikutveckling i de kriminella kretsarna. Nu varnar en mjukvaruutvecklare för vad som kan komma.

  • Artikel annons 1

När Mcafee, utvecklare av säkerhetsmjukvara, siar om cybersäkerheten 2018 höjer de ett varningens finger. Det är sannolikt inte bara företag och organisationer som kommer att dra nytta av möjligheterna som artificiell intelligens och machine learning för med sig. Med tanke på att en AI kan behandla enorma mängder data kan det innebära ett tekniskt genombrott för hackers över hela världen.

AI mot AI

Enligt Mcafee är artificiell intelligens av olika slag perfekt för organisationer att använda för att täta cybersäkerheten. Men på andra sidan kommer likvärdig teknik att användas för att penetrera och söka upp svagheter i säkerheten. Och detta på bråkdelen av den tid det tar för en mänsklig hacker.

– Utvecklingen av ransomware under 2017 borde påminna oss om hur aggressiva hot kan visa sig vara när anfallarna blir uppfinningsrika och anpassar sig i motsvarande takt som försvararna gör, säger Steve Grobman, teknisk chef för Mcafee.

Medvetenhet viktigt

Och visst – Mcafees existens hänger på att utveckla och sälja nya programvaror för att skydda mot nya hot. Därför är det kanske inte så konstigt att de varnar för detta. Men samtidigt, i brist på andra källor, så har de en poäng. Och kanske är det något som vi i branschen måste diskutera på allvar.

– Vi måste erkänna att trots att teknologi som machine learning, deep learning och artificiell intelligens kommer utgöra hörnstenarna av morgondagens cyberförsvar, så jobbar våra motståndare precis lika ihärdigt för att implementera den nya tekniken i sina verksamheter. Och i så många fall när det gäller cybersäkerhet kommer den mänskliga intelligensen förstärkt med teknologi att utgöra den vinnande faktorn mellan anfallare och försvarare, säger Steve Grobman i ett uttalande.

Ett steg i försvarsarbetet, oavsett vilken mjukvara man använder som skydd, är enligt Mcafee att samtliga medarbetare är medvetna om riskerna. Och det kan handla om så enkla saker som hur man använder företagsmejl utanför de skyddande väggarna.

Taggar:, ,

  • Annons 3

Fler nyheter

Box presenterar ny tjänst

Lagra din data var du vill – utan att det påverkar användarupplevelsen. Nu har molnföretaget Box lanserat sin nya tjänst.
– Med Box Zones får företaget det bästa av två världar, säger Jeetu Patel, produktchef på företaget.

Nytt nordiskt samarbete om 5g

Världens första sammanlänkade 5g-region. Under årets nordiska statsministermöte undertecknades en ny avsiktsförklaring.
– Utvecklingen av 5G är på frammarsch och den nordiska regionen ska ligga i framkant i den utvecklingen, säger statsminister Stefan Löven.

  • Annons 4

Så hanterar Telekom idag GDPR

Arbetet med dataskyddsförordningen, GDPR, har varit intensivt den sista tiden för att vi ska vara klara till den 25 maj. Nu finns alla bitar på plats hos Telekom idag och vår ägare Pauser Media.

Operatörerna: ”Skapas risker för monopolisering”

Konkurrens ger snabb och bred nätutbyggnad. Men i skiftet till 5g finns det stora risker för att enskilda aktörer får osunda fördelar.
– De föreslagna auktionsreglerna för 700 MHz-auktionen är inte konstruerade för att säkerställa hård konkurrens, säger Samuel Skott på Tele2.

Utmanaren: ”Verkligheten har kommit ikapp vår idé”

Ett mobilabonnemang som inte kostar pengar – men där användarna får betala med sin tid.
Det är uppstickaren Wifogs strategi för att kapa till sig marknadsandelar.
– Det här är en affärsmodell man kan använda inom många branscher, säger Peter Håkansson, vd för företaget.